Процесор Poulson подсилва сървърите

Intel, най-големият производител на процесори за РС и сървъри, повдигна завесата пред ново поколение Itanium чип, известен с кодово име Poulson и планиран да замени Tukwila.

Процесорът съдържа 8 изчислителни ядра и за първи път в последните десет години история на Itanium се базира на нова микроархитектура, различна от McKinley, която беше въведена през 2002 г. Чиповете Itanium се използват в мощни сървъри и високопроизводителни системи.

Poulson има размери 29,9×18,2 мм и площ 544 кв. мм, което го прави с около 20% по-малък в сравнение с Tukwila. Чипът ще се произвежда по 32-нанометрова технология, докато Tukwila е 65-нанометров, и ще има 3,1 милиарда транзистора – това е с около 1 милиард повече, спрямо предходното поколение процесор.

По подобие на бъдещите чипове Sandy Bridge-EP и Westmere-EX, процесорът Poulson има кръгов дизайн, при който ядрата се разполагат на външната страна на силициевия кристал, а в центъра е кеш паметта.

Ядрата ще концентрират в себе си 712 милиона транзистора. Останалата по-голяма част транзистори ще формират 8 блока по 4 MB кеш памет от трето ниво (L3), или общо 32 MB.

Процесорът Poulson ще поддържа скорост на предаване на данни 6,4 GT/s (гигатрансфера за секунда), което е с 50% повече в сравнение с Tukwila. В същото време максималното енергопотребление ще бъде намалено от 185 до 170 вата.

Poulson ще се помещава в силициев кристал с размерите на този за Tukwila. Процесорът се очаква на пазара през първата половина на 2012 година.

Коментар