Elonex 760ET – един от най-евтините таблети

Анализаторите са категорични в прогнозите си за таблет компютрите – този клас устройства ще става все по-популярен и дори ще отнема от дела на лаптопите и особено на нетбуците. Пазарът на таблети изригна след като Apple въведе иновационния iPad, а вече почти не остана голям производител, който да не крои амбициозни планове в сектора на таблетите.

Същевременно, не дотам известни компании също се намесват в играта с устройства на атрактивни цени. Британската компания Elonex, например, обяви наскоро таблет със зашеметяващата цена от 99 британски лири (около 115 евро). Моделът 760ET разчита на процесор с тактова честота 1 GHz, като самият чип засега остава неизвестен.

Информацията за новото устройство, което претендира да е едно от най-евтините на пазара, е твърде оскъдна. Известно е, че таблетът има 4 GB вградена флаш памет, Wi-Fi, акселерометър, два високоговорителя, камера, слот за карти памет microSD и интерфейс HDMI, според the-digital-reader.com.

Elonex 760ET работи под управление на операционна система Google Android 2.2. Производителят обещава и поддръжка на технологията Adobe Flash, която е масово използвана в уеб сайтовете, но потребителите на iPad, например, са лишени от нея.

Учудващо е как производителят е постигнал подобна цена, предвид нелошите характеристики на устройството. Оказва се, че „евтиното” се дължи основно на два компромиса: първо – сензорният дисплей с диагонал 7 инча и резолюция 800х480 пиксела е резистивен, и второ – батерията осигурява само 3,5 часа време за автономна работа.

Коментар