Nokia продаде част от Symbian ресурсите

Nokia продаде библиотеката Qt, която се явява кросплатформен инструментариум за разработка на софтуер за Symbian и MeeGo. Финландката компания придоби Qt преди 3 години от Trolltech, но сега я продава на Digia, става ясно от съвместно изявление на двете страни.

Сделката е част от преориентацията на Nokia към смартфон платформа Windows Phone. Очаквано бе в този процес компанията да се освободи от част от предишни разработки, които отнемат ресурси.

В частност, Digia получава от Nokia бизнеса, свързан с комерсиалното лицензиране и услугите на Qt. Сделката ще осигури на Digia около 3500 клиента, които използват Qt в разработки за настолни и вградени системи. Очаква се транзакцията да приключи до края на месеца.

Междувременно, техническият директор на Nokia Рич Грийн заяви наскоро, че компанията ще продължи да развива проектите Symbian и MeeGo, макар че основните усилия ще са насочени към Windows Phone. Все пак Nokia планира да пусне още 150 милиона устройства със Symbian, преди окончателно да изостави платформата.

Продължават работите и по системата Series 40. До момента са продадени над 600 милиона устройства с тази платформа. Очакват се още продажби и по-нататъшно развитие на системата.

Коментар