Немски учени създадоха най-малката камера

Специалисти от немското научно общество Фраунхофер създадоха най-малката в света камера. Микроскопичното устройство има размери 1х1 мм и ще се използва в медицината, съобщиха от IZM (Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration).

 
Най-малката в света камера с размери 1х1 мм ще се използва в ендоскопията
(снимка: IZM)

 

С помощта на подобна камера лекарите ще могат да получават изображения, прониквайки в тялото на човека. В частност, устройството ще се използва в ендоскопията за диагностика на тумори на много ранен етап.

Камерата се състои от два ключови компонента: обектив и датчик на изображения. Рекордно малките размери са постигнати благодарение на усъвършенстван технологичен процес.

Обикновено датчикът и оптичната система се изготвят отделно. Специалистите от IZM са използвали алтернативен способ, при който първо пластината с датчика се обединява с лещите, а след това двата компонента се разделят.

Опростен е също така процесът на включване на контакти към микроскопичния кристал на датчика. В резултат на тези подобрения се постига по-високо качество на изображенията – камерата има резолюция 62500 пиксела.

Същевременно, изследователите са успели да намалят разходите за изготвяне на камерата. Твърди се, че еднократна ендоскопия с новата камера ще струва няколко евро.

В разработката са участвали и специалисти от компанията Awaiba GmbH, както и учени от друг институт в състава на Фраунхофер – IOF  (Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering ), разположен в Йена.

Коментар