В София задържаха хакер, търгувал с лични данни

Хакер, търгувал с личните данни на интернет потребители, е задържан в столицата, съобщи МВР. Младият мъж е част от международна група, която по неправомерен начин придобивала лични данни. Акцията е извършена от антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП-МВР.

Разследващите стигнали до 23-годишния хакер след продължителни компютърно-разузнавателни действия. Установено е, че мъжът осъществявал хакерски атаки към сървъри на социални мрежи и сайтове за запознанства от българското интернет пространство.

В хода на разследването се оказало, че той е част от международна престъпна група, която по неправомерен начин придобивала бази данни, съдържащи лична информация на интернет потребители и търгувала с тях на международно ниво.

При претърсване в дома му са иззети един настолен РС, два лаптопа, хард диск, флаш памет и голямо количество оптични носители тип CD и DVD. Операцията е проведена под прякото ръководство на СГП. Срещу хакера е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319А и чл. 319Б от Наказателния кодекс.

Коментар