Флаш паметта поскъпва след труса в Япония

Земетресението в Япония може да доведе до поскъпване на чиповете флаш памет. Влиянието на това поскъпване на световния пазар обаче ще бъде ограничено, прогнозира Ройтерс.

В Япония сe намират заводите на втория по големина в света производител на флаш памети – Toshiba. Вчера компанията прекрати временно производството, в резултат на повреди от силното земетресение и последвалото цунами. Както е известно, Toshiba осигурява над една една трета от световните доставки на флаш памети.

В частност, засегнат е заводът в префектура Ивате, който произвежда контролери и се намира близо до центъра на земетресението. Основният завод на Toshiba за производство на NAND флаш памети обаче е в район, засегнат по-слабо от природното бедствие.

Според анализатори от Gartner, земетресението ще повлияе на спот цените на флаш паметите, но няма да има дългосрочни последствия за пазара. Обикновено спот пазарът реагира моментално на подобни събития, а точна оценка може да се направи по-късно.

След земетресението и друг японски гигант – Sony, един от най-големите износители на електроника, обяви, че затваря временно 6 свои завода. До подобни мерки прибягнаха и автомобилните производители Toyota и Honda.

Коментар