Siemens обявява Mеждународен конкурс за образи от компютърни томографи

За втора поредна година сектор „Здравеопазване“ на Siemens обявява „Международен конкурс за образи от компютърни томографи, получени с ниска доза, 2011“. Институции и здравни заведения по целия свят могат да представят пред жури от специалисти своите най-добри клинични образи, направени с възможно най-ниска доза на облъчване с компютърни томографи на Siemens.

Клиентите на Siemens, които използват компютърни томографи от серията Somatom Definition, Somatom Emotion, Somatom Sensation или Somatom Spirit, ще бъдат в състояние да представят клинични образи, които са били обработени със Syngo CT Worksplace, Syngo MMWP или Syngo.via, в седем категории пред международно жури от признати експерти: кардиология, ангиография, двойна енергия, педиатрия, травматология, неврология и области на клинично изследване, включващи гръдния кош, коремната област и таза.

Български здравни институции и заведения също могат да участват в конкурса, като за момента с високотехнологичната апаратура (Somatom Definition, Somatom Emotion и Somatom Spirit,) разполагат МБАЛСП „Пирогов”, МБАЛ „Света Марина”, Варна, Специализирана болница за активно лечение по онкология, София,  окръжни и общински болници, както и частни медицински центрове в страната.

Защитата от радиация и намаляване на дозата на облъчване винаги са били приоритет за Siemens в областта на компютърната томография, още от момента, в който компанията предлага първия си компютърен томограф през 1974 г.

„Отличното качество на образа е от съществено значение за компютърната томография. В същото време, излагането на пациента на облъчване трябва да бъде възможно най-ниско. Сектор „Здравеопазване“ на Siemens има за цел да помогне своите клиенти максимално да се възползват от хардуерните и софтуерните възможности, за да се намали облъчването от компютърни томографи”, разкрива Андре Хартунг, ръководител на бизнес сектор „Компютърна томография“ в сектор „Здравеопазване“ на Siemens.

Крайната дата за участие в конкурса тази година е 18 септември 2011 г. Победителите ще бъдат обявени по време на конференция на Дружеството на радиолозите в Северна Америка, Чикаго.

За конкурса през 2010:

Международният конкурс за образи от компютърни томографи, организиран  през 2010 г. от Siemens, отбеляза огромен успех, с участници от над 30 страни, които представиха близо 300 образа. Беше създадена и фен общност във Facebook с повече от 1600 членове, които обсъждаха представените образи. Освен това, всички интернет потребители можеха да гласуват за любимия си образ с публичен вот. Интернет страницата, посветена на конкурса, беше посетена 17 000 пъти в рамките на 6 месеца. Целта беше да се осведоми обществеността за отговорността на производителите и рентгенолозите по отношение на диагностичното облъчване. Иновативната концепция на конкурса получи признание от две известни комуникационни награди: Comprix 2010 Golden Awards и iF Communication Design Award.

Коментар