И лаптоп батериите може да поскъпнат

Наред с многото щети върху хората и инфраструктурата, земетресението в Япония е на път да предизвика поскъпване на основни компоненти за електронната индустрия. В края на миналата седмица Ройтерс съобщи, че се очаква нагоре да тръгнат цените на флаш паметите, поради спиране на завод на Toshiba, която е вторият по големина в света производител на подобни памети.

Новината от вчера е, че кризата ще оскъпи и батериите за електронни устройства. Както вече стана известно, Sony затвори 6 от своите завода в Япония. Два от тях произвеждат елементи за акумулаторни батерии. Според източници от тайванската индустрия, това може да доведе до поскъпване на батериите за лаптопи и друга електроника, съобщи digitimes.com.

Ако заводите на Sony не работят в продължение на две-три седмици, обемът на производството на японския гигант ще намалее с 8-10 милиона елемента за батерии.

Сезонният спад в търсенето на ноутбуци намалява и нуждата от батерии. Сумарните складови запаси могат да поемат търсенето на батерии за не повече от половин месец, коментират анализатори. Но ако двата завода на Sony не бъдат възстановени навреме, през второто тримесечие ще възникне дефицит и цените ще тръгнат нагоре.

Тайвански производители на батерии като Simplo и Dynapack няма да пострадат от дефицита, тъй като техни основни доставчици на елементи са Samsung Electronics и Panasonic.

Коментар