Очаква се вълна от APU ноутбуци и моноблок РС

През първата половина на годината на пазара ще излязат около 25 модела уникални ноутбуци и настолни РС с хибридни APU процесори, твърди производителят на подобни чипове – AMD.

Ускорените APU (Accelerated Processing Unit) чипове съчетават на едно парче силиций централен и графичен процесор, осигурявайки предимство при обработка, например, на видео с висока резолюция (HD).

Според представители на AMD, водещи производители са избрали нейната енергийноефективна платформа за своите РС от ново поколение – от ултратънки ноутбуци до настолни моноблок системи с поддръжка на HD видео.

Високият интерес към APU се обяснява с това, че платформата съчетава ниско енергопотребление и простота на дизайна, което й дава конкурентно предимство спрямо решенията с няколко чипа.

В компютрите, базирани на APU, всички компоненти могат да се разположат на една платка, която предлага същата GPU функционалност, каквато имат и дъната с разширителни графични карти, като също така предоставя DVI и HDMI портове.

Ноутбуци на база APU AMD Fusion вече предлагат компании като Clevo, Coby, Compal, ECS, Hasee, MSI и Shuttle. Новото поколение РС с поддръжка на HD видео ще използва APU от серии E и С. Подобни системи се очакват прeз първото полугодие от компании като JEHE, J&W, MSI, PCP, Tul и WeiBu, съобщава AMD.

Коментар