Спец екип ще реагира при компютърни кризи

Идея за създаване на специален екип, който реагира при компютърни инциденти и кризи, лансира вчера Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Предвижда се новата структура да бъде формира съвместно от БАН и водещи фирми от бранша.
Междувременно ДАИТС се обърна към Европейската агенция за сигурност на мрежите и информацията (ENISA) за експертно съдействие за подготовката на нормативни документи, свързани с оперативната съвместимост на информационните системи и тяхната сигурност. Това съобщи председателят на ДАИТС Пламен Вачков след срещата си с изпълнителния директор на ENISA Андреа Пироти.
Двете организации ще си сътрудничат в създаването на екипа за реагиране при компютърни инциденти и при проверка на сигурността на публичните информационни системи. Първоначално е определен национален координатор за връзка с ENISA – Васил Грънчаров, който ръководи дирекция в ДАИТС.
“Много лесно е да си сътрудничим и бързо да постигнем търсените резултати, тъй като след срещата стана ясно, че разговаряме на един технически и технологичен език”, заяви Андреа Пироти.
Като най-големи предизвикателства пред информационната сигурност през следващите години са атаките към мобилните телефони, т.нар „фишинг” (кражба на финансова и конфиденциална информация от Интернет) и усилената конкуренция между софтуерните производители, която ги заставя да предпочитат бързината пред качеството, смята Пироти.

Коментар