Рязането на интернет кабели било в интерес на БТК

Сдружението на независимите интернет доставчици се обяви против практиката от последната седмица за рязане на интернет кабели без предупреждение в София. Според представители на браншовата организация, става въпрос за крайно непремерени действия, които не могат да бъдат решение на проблема с развитието на телекомуникационната инфраструктура у нас.

„Действията са изключително вандалски и се извършват в момент, когато повечето оператори у нас и без това са започнали да прибират инфраструктурата си под земята. В сравнение с други европейски столици, като Букурещ например, София е в много по-прилично състояние и тенденцията е в бъдеще висящите кабели да са все по-малко. Затова е много странно, защо рязането на кабели се случи точно в този момент”, заяви Страхил Иванов, председател на сдружението.

От подобни действия са засегнати почти всички членове на сдружението и хиляди потребители. Според Иванов, интерес от случилото се има някоя друга телекомуникационна компания, която се стреми по нелоялен начин да ограничи конкуренцията си на този доста наситен пазар.

Възможна алтернатива за полагане на кабелите е каналната мрежа на БТК, но бившият държавен телеком иска цени, които не са разходоориентирани, смятат от сдружението. Това вече беше потвърдено с решение на Комисията за регулиране на съобщенията. „Интернет доставчиците нямат друга алтернатива за разполагане на своите кабели, защото би било абсурдно да започнем да разкопаваме цяла София“, добави Иванов.

Според него, интернет достъпът и телефонията са комунални услуги и няма обективна причина да бъде забранявано тяхното разпространение чрез кабели по стълбовете, докато за други комунални услуги, като електричеството, това е позволено.

Сдружението на независимите интернет доставчици подпомага работата на LAN операторите в България. Към момента членовете на браншовата организация предлагат услуги на над 150 000 домакинства или 450 000 крайни клиенти в цялата страна.

по темата: „Рязането на интернет кабели било в интерес на БТК”

добавете коментар...

  1. Ahche

    Тук се говори за злоба,злонамереност и т.н. Погледнете наредбата на БТК НЕК и Топлофикация, и ще видите, че никой няма право да се рови в техните шахти, още по малко да прекарва незаконни кабели (инфраструтура) там. А това е много често срещано от нашите интернет доставчици. До вчера работих за фирма която с цялата си наглост режеше кабелите на БТК където пречат за прокарване на златния интерет на трета компания .. а това дали е много законно? Доколкото мога да чета глобата за това е от 20 до 50 хиляди лева. Мисля че операторите много лесно са се измъкнали само с изрязани кабели !!!

  2. Симеонов

    Подкрепям идеята да се махнат кабелите, но както е отбелязал хммм Интернета ако ги нямаше тези фирми щеше да е под всякаква критика и щяхме да плащаме луди пари за семшни скорости. Докато в момента България е на 7-мо място в света(доколкото си спомням) по доставка на широколентов интернет достъп. Е, бих могъл да преживея въздушните кабели пред перспективата да плащам 30лв. за 1 мбит!

  3. хммм

    Типично бългаска сискусия. Имаше един лаф – Ще си запалим къщата да изгори на Нане хамбара 🙂 Българина НИКОГА няма да се оправи заради тази злоба която е насабрал в себе си, защото утре като ви натресат закон да плащате по 200 лв на месец да си паркитате колите пред вкъщи, пак ще се намери някои да злобее че видиш ли му пречели тези коли които са наспирали по улиците. Ако не бяха тези фирмики да се конкурират помежду си още щяхте да си кретате на 128kbps и да ви пукат ушите и да плащате по 30-40 лв за тази скорост. Ама спокоино хамбара скоро ще изгори, а вие ще спите под открито безкабелно небе.

    П.П. Нямам нищо общо с тези кабели които се режат, просто съчоствам на колегите.

  4. DianVassilev

    Напълно поддържам премахването на тези кабели. Тези оператори са имали 6 /шест/ години гратисен период – време в което да се коалират, асоциират, премислят и реорганизират……. Какво са правили толкова време??? В Румъния и по-специално в Букурещ е нещо драматично – там ВСИЧКО е във въздуха и дава усещане за мизерия…. Ние към Румъния ли сме тръгнали?
    Жалкото е, че това пак ще се случи само в София и на другите места циганийката ще си стои с десетилетия…
    Никъде броудбанда не е евтин – навсякъде струва пари и даже има и много по-големи инсталационни такси (справка Италия)…

  5. Гери

    Mir4o извинявай, но в по-големите градове почти няма въздушни ел.мрежи. Те отдавна минават под земята, след което се вмъкват в трафпостове или стълбове за осветление. Аз също съм за премахване на външните кабели и то възможно най-бързо. Съществуващото положение е направо безобразие!!!!!!!!

  6. Mir4o

    И аз това се чудя, какво ревнаха ланаджиите изведнъж? Преди колко години ги предупредиха да си разкарат просторите от централните улици, и нищо! Защо сега започнали да режат? ами сега им е дошло времето! Ако бяха започнали с приемането на наредбата, щеше да има Ама защо веднага режете, дайте ни гратисен период, да си приберем кабелите! Няма угодия! Вярно, ако аз бях потърпевш клиент, щеше да ми е тъпо без нет/ТВ, но подкрепям идеята, че на тези кабели мястото им не е по первазите. Електрическите са въздушни ДА, но там поне има някаква организация при поставянето и премахването!

  7. NG

    Сдружението на независимите интернет доставчици подпомага работата на LAN операторите в България – кое им е независимото, след като самите те са LAN оператори, които си гледат собствения интерес. Опъват си кабели където им падне, пробиват дупки по етажите където им е удобно.

  8. G

    А като имахте толкова години да си прекарате кабелите под земята защо не го направихте? Като не искате да ползвате инфраструктурата на БТК има алтернативи, но е по-евтино да закачате кабелите по дървета, сгради и стълбове, помияри!

Коментар