Чака се ръст в мобилните разплащания

SMS услугите ще продължават да играят ключова роля в сектора на мобилните комуникации и ще се превърнат в един от двигателите на бързо развиващия се нов под сегмент на мобилните разплащания, заедно с технологии като NFC (Near Field Communications). Това бе един от изводите след тазгодишния Световен мобилен конгрес, който се проведе през февруари в Барселона.

2011 г. се очертава като особено важна за бъдещето на мобилните разплащания. SMS услугите ще продължават да бъдат една от основните базови инфраструктури за плащане по телефона, поради своето широко разпространение и лесна упореба, прогнозира Веселин Кънев, управител на Mobio.bg.

SMS микроразплащания могат лесно да бъдат интегрирани с различни типове онлайн и офлайн бизнес, не са обвързани с местоположението на потребителите или на търговския обект и работят на практика с всички видове клетъчни телефони. Тласък на този тип услуги дават партньорствата между финансови институции и мобилни оператори, бързото налагане на клетъчните мрежи в развиващите се страни, където банковата инфраструктура не е особено разпространена, както и засиленият интерес към мобилните разплащания от страна на големите телекомуникационни производители, посочи мениджърът.

Сред останалите фактори за бързо развитие на този нов сегмент са очакваният ръст на NFC технологията, която позволява безконтактен обмен на информация на разстояние около 10 см, както и бързото развитие на електронната търговия и пазарът на мобилни приложения, които стимулират налагането на нови платежни услуги.

В развиващите се региони, като Африка, Латинска Америка и Централна Азия мобилните разплащания могат да се наложат като единствена алтернатива за достъп до банкови услуги. В Африка този пазар вече генерира стотици милиони долари месечно, а в страни като Кения и Танзания броят на потребителите се измерва в милиони.

Мобилните плащания се разпространяват бързо и в Афганистан, където традиционните банкови услуги достигат до едва 4% от населението, предимно в северните части на страната. Там популяризирането на новата услуга се подпомага и от липсата на сигурност, която превръща в сериозен риск носенето на пари кеш.

Освен това мобилните плащания елиминират нуждата от дълги пътувания, което е важно в страни без развита транспортна инфраструктура. За търговците пък те означават намаляване на опашките, по-бързо обслужване, премахване на нуждата от платежен терминал, както и на риска от големи суми в касата.

Коментар