„Дни на Майкрософт” предстоят и във Варна

Водещи икономически и финансови анализатори, представители на централната и местната власт заедно ще обсъдят тенденциите в бизнеса и технологиите на регионалния форум "Дни на Майкрософт", който ще се проведе във Варна на 30 март. За първи път в десетгодишната история на техническа конференция компанията организира и регионално събитие, паралелно с основното в София.

В рамките на форума са обособени две основни сесии – технологична и икономическа. За разлика от „Дни на Майкрософт“ в София, форумът във Варна е насочен към бизнеса, а не към ИТ специалисти и разработчици, уточниха от компанията.

"Избрахме Варна за първото регионално събитие в десетгодишната история на "Дни на Майкрософт", защото това е регион с огромен потенциал за развитие. Целта на този форум е да разберем какви са търсенията и очакванията на бизнеса от региона и как ние можем да сме полезни с опита си", каза Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Ще се представят три бизнес решения, разработени с различни технологии на Майкрософт. Освен това ще се дискутират предимствата на технологиите в облака с фокус върху достъпността, гъвкавостта, скалируемостта и сигурността на решенията.

В следобедната икономическа сесия ще се включат областният управител на Данчо Симеонов и икономистите Георги Ангелов – старши икономист в Институт "Отворено общество" и Лъчезар Богданов – управляващ съдружник в Industry Watch.

"Внедряването на най-новите технологии повишава продуктивността на бизнеса и помага за по-доброто планиране на ресурсите. Редом с туризма и морския бизнес, поддържащи високия рейтинг на областта ни като регион с висок потенциал за развитие, други ключови фактори са експортът, темпът на усвояване на европейските средства, публичните инвестиции и други", каза Данчо Симеонов, областен управител на област Варна.

Част от основите въпроси, които ще се дискутират в икономическата част, са: кои са двигателите на националната и местната икономика; кои индустрии се справят добре и как бизнесът да се възползва от тях; какво е бъдещето на експорта, за кои държави и на какви цени; как ще се развива пазарът на недвижимите имоти; Ще се предостави и полезна информация за актуалните програми и проекти, които се реализират в област Варна.

Европейските фондове, възможностите за финансиране на важни за региона проекти, както и ценни препоръки за успешно кандидатстване и управление на европейски проекти, ще бъдат друга интересна тема в следобедната част от форума. В нея ще участва министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той ще представи ролята на европейските фондове в процеса на въвеждане на електронно правителство в България.

"Електронното правителство не е технологично усъвършенстване на традиционните форми на управление, а достижение на електронната демокрация. Държавата дължи реформа не само на бизнеса, но и на гражданите", каза министър Дончев. Според него е необходима реформа в инструментите на упражняване на властта и работата на администрациите, както и в моделите на работа и в начините на конституиране на институции.

Участието във форума е безплатно и изисква единствено предварителна регистрация на‭ ‬www.msdot.net‭.

Коментар