Велотаксита превърнаха Монреал в еко град

Едно неотдавнашно нововъведение превърна Монреал в еко град. От пролетта до есента във втория по големина град в Канада действа система за обществени велотаксита, известна като BIXI, съобщи GreenTech.bg.

Истинска изненада е, че дори суровият канадски климат не пречи на популярността на зелената услуга. Авторитетният Times дори призна обществения велотранспорт в Монреал за едно от най-значимите изобретения на 2008 година.

Какво всъщност представлява системата? Нищо сложно и невъзможно – 400 стоянки и 5000 велосипеда са на разположение на жителите и гостите на града. Статистиката сочи, че още през октомври 2009 година са били извършени 1 милион курса.

Станциите се състоят от терминал за плащане, велосипеди и места за паркиране, които изпълняват ролята и на електронни датчици, сработващи в момента на вземане или оставяне на велосипеда. Станциите се захранват от слънчеви батерии и имат интернет връзка със системата за плащане.

Монреал е опасан от близо 280 мили велосипедни пътеки, които минават през паркове и по водни канали, пресичат центъра на града и всички живописни места. Всяка година дължината на велопътеките нараства с 50 километра.

Абонаментът за велотакси е 78 канадски долара за една година. Месечен наем струва $28, а услуга само за едно денонощие се таксува $5. Първите 30 минути са считат за безплатни за потребителя.

Примерът на Монреал се оказа толкова успешен, че подобни услуги вече се предлагат в Миннеаполис, Лондон, Париж и Мелбърн. През май тази година се очакват велотаксита в Отава и Торонто.

Коментари по темата: „Велотаксита превърнаха Монреал в еко град”

добавете коментар...

  1. ATILA

    Нивото на иновативното СС e това, че са го направили.
    В Канада има производство на електромобили – като им потрябват иновации ще направят велосипедите електрически, ще им сложат светодиодни светлини или други щуротии…
    Голяма е разликата между празните дрънканици на разни чиновници (това ще направим – онова ще направим…) и реалните действия, които носят полза за хората.
    Ние всички очакваме действия от най-големите лентяи – политиците и чиновниците.
    Не можем да разберем, че ако те искаха да работят просто нямаше да станат политици и чиновници.

  2. Зелен

    нищо особено наистина, но са се организирали хората и са го постигнали. Не е нужно да е сложно нещо, за да има ефект. Напротив – простите решения са най-добри. Питам – какво ни пречи и в София, ужасно мръсната София, да направим велосипедни алеи?

  3. CC

    Не разбирам какво толкова са направили в Монреал, къде е новото и иновативното! Подобна услуга съм виждал в Барселона, само дето не можеше да се ползва от туристи

Коментар