Съдебно решение възпира Google Books

Американски съд не разреши на Google да създаде най-голямата в света онлайн библиотека. Интернет гигантът предлагаше споразумение с притежателите на авторски права, изплащайки им 125 милиона долара, но съдът прецени, че това е неправомерно, съобщи Блумбърг.

Решението застрашава бъдещето на амбициозния проект на Google да дигитализира всички книги в света. Компанията възнамеряваше да сканира дори и тези книги, които отдавна са слезли от рафтовете на магазините.

Съществуват много книги с неизвестни автори. Според закона на САЩ, за притежатели на правата върху тях се считат издателствата, които първи са публикували дадените произведения. Опитът на Google да цифровизира подобни книги е несправедлив, тъй като това ще му даде конкурентно предимство, смята съдията Дени Чин.

Планът на Google би имал по-големи шансове за успех, ако в е-библиотеката влязат книгите на тези притежатели на авторски права, с които вече е постигната договорка.

Проектът Google Books стартира през 2004 година, когато компанията сключи споразумение с гилдията на американските автори и издатели. Съгласно договорката, Google получава право да публикува в интернет текстовете на издадените книги.

Google започна да сканира книги от библиотеките на САЩ, като за пет месеца успя да цифровизира над 10 милиона книги. В последните две години обаче проектът се натъкна на сериозна критика от издатели и конкуренти на Google като Microsoft, Yahoo и Amazon, както и от властите в САЩ, Германия и Франция.

по темата: „Съдебно решение възпира Google Books”

добавете коментар...

  1. Иван Димитров

    Много интересно по тази логика за конкурентно предимство какво ще стане ако се приложи спрямо САЩ, на ниво държава. За другите държави е несправедливо конкурентното предимство на САЩ. Следвайки логиката, САЩ трябва да бъдат осъдени.

    цитат: … Опитът на Google да цифровизира подобни книги е несправедлив, тъй като това ще му даде конкурентно предимство …

Коментар