Предстоят проекти за бърз интернет в селата

Предстои стартът на проектите за бърз интернет в слабо развити райони на страната, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов при откриване на Осмата регионална конференция „Телекомуникации и медии – технологии и бизнес преливане”.

Вече са приключили консултациите с Европейската комисия за начина, по които ще бъде реализирана процедурата. Министерството на земеделието и храните ще стартира процедура за прединвестиционно проучване за целите на Програмата за развитие на селските райони. Резултатите ще помогнат при проекта за широколентов достъп, уточняват от МТИТС.

През тази година е планирано провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и изграждане на регионални мрежи, осигуряващи бърз интернет в деветнадесет предварително избрани отдалечени и слабо населени райони.

Паралелно с инвестиционния проект, в тези селища ще бъде проведена информационна кампания за популяризиране на предимствата на интернет и електронните услуги, с цел повишаване на ефективността на планираната инвестиция.

Коментар