ЕК подхваща регулацията на хазарта в интернет

Хазартните услуги по интернет са широко предлагани и използвани в ЕС понастоящем и икономическото значение на сектора се увеличава. През 2008 годишните приходи от хазартни услуги по интернет са над 6 млрд. евро, което представлява 7,5 % от целия хазартен пазар. Това е най-бързо разрастващият се сегмент от пазара на хазарт, а очакванията през 2008 г. сочат удвояване на неговия размер след период от пет години.

 
Изчисленията сочат, че в световен мащаб лицензираните уебсайтове за хазарт по интернет са над пет пъти по-малко от нелицензираните уебсайтове, предлагащи покер или спортни залагания по интернет  

В същото време регулаторната рамка за хазарта в отделните държави-членки се различава. Някои от тях ограничават или дори забраняват предлагането на определени игри на късмета, докато други имат по-отворени регулирани пазари. Част от държавите-членки наскоро преразгледаха законодателството си за хазарт по интернет или тепърва започват този процес.

Важно е да се прецени какви са възможностите за съвместяване на вътрешния пазар на различните модели, така че да се осигури правна сигурност и ефективна защита на гражданите на ЕС в областта на тази бързо развиваща се трансгранична услуга, пише сайтът на Европейската комисия. Цел на консултацията по обявената днес Зелена книга е да се придобие конкретна представа за съществуващата в ЕС ситуация на пазара за хазарт по интернет и за различните национални регулаторни модели.

Комисията иска да проучи вижданията на заинтересованите страни и желае да събере подробна информация и данни по ключови теми като организацията на хазартните услуги по интернет, прилагането на съществуващите законови актове, защитата на потребителите и други свързани с избора на политика предизвикателства, а така също и относно търговските съобщения и услугите за плащане.

Въз основа на изказаните в хода на консултацията мнения, които могат да бъдат подавани до 31 юли 2011 г., ще бъде решено дали са нужни действия на ЕС в тази област и какви да са те. Наред с консултацията ще бъдат организирани работни форуми по конкретни теми с участието на експерти.

„Пазарът на хазарта по интернет в ЕС продължава да се разраства с бързи темпове и генерира значителни приходи, които понякога са инвестирани в похвални начинания. Разрастването му трябва да върви неизменно ръка за ръка с грижата за защита на гражданите, особено малолетните и непълнолетните, и за осигуряването на гаранции, че тези видове услуги в ЕС са надеждни и добре регулирани”, каза комисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Настоящата консултация не се отнася до либерализирането на пазара, а до постигането на сигурност, че пазарът на услуги за хазарт по интернет в ЕС е добре регулиран за всички участници, поясни Барние.

В ЕС съществува голям незаконен пазар на услуги за хазарт по интернет. Изчисленията сочат, че в световен мащаб лицензираните уебсайтове за хазарт по интернет са над пет пъти по-малко от нелицензираните уебсайтове, предлагащи покер или спортни залагания по интернет. Потребителите имат достъп до незаконния трансграничен пазар поради фактическо толериране или поради липса на ефективно правоприлагане.

Ето защо консултацията се стреми да направи преценка на съществуващите системи за правоприлагане и трансграничното сътрудничество между държавите-членки, а така също и на фактите относно ефективността на съществуващите системи за блокиране – като блокиране на плащането или филтриране по имена на домейните. В края на процеса Комисията ще направи задълбочена оценка на получената информация и данни, за да бъдат набелязани необходимите действия.

по темата: „ЕК подхваща регулацията на хазарта в интернет”

добавете коментар...

  1. Ина, kakvoenovoto.com

    България също ще се опита да ограничи хазарта, а и участниците на пазара, с нов закон.

Коментар