Apple разработва „умен” телевизор

Инженери на Apple работят по прототип на „умен" телевизор. Особеното в него е, че ще може да се свързва към интернет и да показва цифрово съдържание без допълнителни приспособления, съобщи appleinsider.com.

Според анализатора Катрин Хуберти от Morgan Stanley, компанията на Стив Джобс цели да създаде нов тип продукт, който обединява телевизор, устройство за игри, цифров видео плейър и други функции, вкл. сваляне и пускане на приложения и видеочат FaceTime.

Подобно конвергентно устройство е таблетът iPad, отбелязва Хуберти. Тя предполага, че именно „умните" телевизори ще бъдат следващата категория продукт, към която ще се насочи Apple. Според Хуберти, към края на 2013 година „ябълката” ще достигне 1% дял от пазара на телевизори и приходи от $4 млрд.

Информациите, че Apple планира да стъпи сериозно на ТВ пазара, не са новост. Засега обаче видимата дейност на компанията в тази област се свежда само до телевизионната приставка Apple TV, която Стив Джобс нарича „хоби".

Но Apple има харизмата да налага нов тип продукти на пазара. Такива бяха iPhone и iPad например. Напълно възможно е компанията от Купертино да зададе нова мода и в телевизорите.

Коментар