Макс Телеком ще изгражда мрежа за мобилен WiMAX

Макс Телеком ще предложи за първи път на българския пазар преносими услуги по стандарта 802.16е (мобилен WiMAX) чрез PCMCIA карта и преносим модем, съобщиха днес от компанията. Телекомуникационната компания подписа договор за доставка на 802.16е оборудване с Navini Networks, лидер в безжичните решения за широколентов достъп до Интернет.
С това започва изграждането на мрежа с национално покритие, която ще предостави широк набор от услуги за корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и частни лица. Мрежата ще бъде изцяло IP базирана и на нейна основа Макс Телеком ще предложи „персонални широколентови услуги”. Става въпрос за достъп с един абонамент до Интернет, електронна поща и до всички използвани приложения, независимо къде се намира клиентът – в офиса, у дома или на друго място.
„Макс Телеком е първата компания, която ще извърши мащабно внедряване на мобилен WiMAX в България, и една от първите в цяла Източна Европа”, каза президентът на Navini Networks Роджър Дорф.
Оборудването включва Navini Ripwaveä MX8 платформа, която ще бъде сертифицирана по стандарта 802.16e (мобилен WiMAX) от WiMAX Forum. В предлаганото решение Navini комбинира технологиите Smart Beamforming и MIMO, което ще позволи да се увеличи два пъти трафикът на WiMAX потребителите.
“Ще предложим решения, които да разрушат традиционните разбирания за телекомуникации в България”, заяви Красимир Стойчев, управител на Макс Телеком, по повод сделката с Navini.

Коментар