Мобилтел първа осинови SOS семейство

Мобилтел осинови семейството на приемната майка Марчела и нейните 7 деца. Ежемесечно компанията ще осигурява финансова помощ, която ще покрива разходите за храна, дрехи, учебни материали, медицинско обслужване и други нужди, свързани с отглеждането и възпитанието на децата.
Инициативата дава старт на програмата “Осинови семейство” на SOS Детски селища в България.
Марчела и нейните деца – Диана (3 г.), Калин (5 г.), Златка (7 г.), Емил (10 г.), Дафина (12 г.), Данаил (13 г.) и Христо (14 г.), живеят в SOS селището в Трявна и са най-голямото семейство в проекта на SOS Детски селища в България. В момента над 210 деца и юноши живеят в общо 25 семейства в Дрен и Трявна и в четирите SOS младежки домове във Велико Търново и в София.
Националният изпълнителен директор на SOS Детски селища в България г-н Пламен Стоянов отправи апел и към други български фирми да се включат в програмата, подобно на Мобилтел.
„Отглеждането на едно семейство не се изчерпва само с финансовата подкрепа. От днес семейството на Марчела става истински член на фамилията Мобилтел. Ние ще следим всички аспекти от израстването на децата, ще се грижим да получат най-добро образование, свързано със специфичните интереси на всяко от тях. Например Дафина, която е на 12 години, е с изразен певчески талант и ние ще се погрижим тя да го развие”, каза Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел.
Социалното спонсорство за SOS Детски селища е начин за оказване на дългосрочна помощ на нуждаещи се деца, намерили своя нов дом и семейство. В Европа програмата съществува от 1960 г. и е много популярна. Сред страните, където тя се прилага най-успешно, са Австрия, Германия и Русия.
Включването на Мобилтел в програмата “Осинови семейство” е част от активната социална политика на компанията. Над 1,6 милиона лева отдели мобилният оператор за благотворителност само през 2006 г. Компанията подкрепи финансово няколко болници, както и реставрирането на Боянската църква. Продължават социалните проекти за подпомагане на училищата, интерната и старческия дом в Априлци и за създаване на училище за кучета-водачи на слепи хора.

Коментар