Itanium не е мъртъв, уверяват Intel и HP

Сървърният процесор Itanium не е мъртъв и има бъдеще, става ясно от изявление на представители на Intel и HP. Двете компании опровергаха скорошно твърдение на Oracle за смъртта на Itanium.

Intel обещава да пусне поне още две поколения от своя сървърен процесор, съобщи electronista.com. Компанията твърди, че нейните специалисти продължават да работят по развитието на чипа.

В потвърждение на това, от Intel разкриват няколко кодови имена и подробности за бъдещите процесори Itanium. В частност, става въпрос за чиповете Poulson, които имат 8 ядра и ще се произвеждат по 32-нанометров процес.

По подобие на бъдещите чипове Sandy Bridge-EP и Westmere-EX, процесорът Poulson има кръгов дизайн, при който ядрата се разполагат на външната страна на силициевия кристал, а в центъра е кеш паметта.

Oracle, от своя страна, атакува HP на пазара за сървъри. Двете компании имаха ексклузивно партньорство от 2008 година в областта на сървърите за съхранение на данни. По-късно обаче Oracle придоби Sun и прекрати изключителния контракт с HP, като започна да лансира Sparc системи и да твърди, че те са по-добри от HP машините.

Коментар