Cray ще смае света с нов суперкомпютър

Компанията Cray, легендарен производител на суперкомпютри, се заела с направата на нова машина, която ще бие по производителност всички сегашни рекордьори.

Суперкомпютърът Titan е поръчан от Министерството на енергетиката на САЩ, съобщи physorg.com. Финансиран със 100 милиона долара, проектът трябва да даде като резултат машина, която е 8 пъти по-производителна от настоящия лидер – китайския Tianhe-1A, който постига 2,57 петафлопа в теста LINPACK.

Titan ще изпълнява до 20 квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда, т.е. производителността му ще бъде 20 петафлопа. За една секунда Titan може да обработи толкова данни, колкото и 120 милиарда души с калкулатори в продължение на 50 години.

Машината ще стъпи на изчислителни възли XT3, XT4 и XT5, обединени с високоропроизводителна шина Gemini XE, както и на тясна интеграция между CPU и GPU процесори. Проектът трябва да приключи през 2012 година, когато Titan ще заработи в суперкомпютърния център Oak Ridge National Laboratory към енергийното министерство.

Същевременно и IBM работи по суперкомпютър с производителност 20 петафлопа. Машината Sequoia ще се използва за симулация на ядрени взривове и последствията от тях.

Коментар