Учредиха секторен консултативен съвет „Електротехника”

Консултативен съвет ще оценява компетенциите на работната сила в сектор „Електротехника”. Учредителното събрание на съвета се проведе по-рано тази седмица в София, съобщи Българската стопанска камара (БСК).

 
Румен Атанасов – председател на Секторния консултативен съвет "Електротехника"
(снимка: БСК)

 

Румен Атанасов, председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), беше избран за председател на новоучредения съвет. Във форума участваха представители на министерства, браншови организации и фирми, в които пилотно ще бъдат въвеждани компетентностни модели за управление на човешките ресурси.

Секторният консултативен съвет „Електротехника" се създава в рамките на проект „Разработване и внедряване на Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони", изпълняван от БСК по ОП „Развитие на човешките ресурси". Дейността на съвета ще се координира от БАСЕЛ.

Членове на съвета са представители на всички заинтересовани за развитието на пазара на труда в сектора – работодатели, синдикати, административни структури, научни и учебни институции.

Съветът ще консултира секторното референтно звено, което е част от националната мрежа за изграждане на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила. Мрежата ще обхваща 20 секторни и 10 регионални референтни звена.

Съветът ще утвърждава секторните компетентностни модели със статут на препоръчителни професионални стандарти, ще разработва и прилага политики и стратегии за пазара на труда, ще прави предложения за промяна на нормативната уредба, ще приема препоръчителни социално-осигурителни прагове за отделните длъжности в сектора и ще прави предложения за актуализиране на Националния класификатор на професиите и длъжностите (НКПД).

Коментар