Всеки втори цифровизиран ТВ абонат се обслужва от сателит

Сателитите са най-голямата медийна инфраструктура с над 95% дигитализация, обслужваща 75 милиона цифровизирани домакинства, сравнено с 29 милиона цифрови абонати в кабелни мрежи, което се равнява на 42% от общия брой. Т.е. днес всеки втори цифровизиран абонат се обслужва от сателит, съобщиха от оператора СЕС АСТРА.

Обединявайки дигитални и аналогови технологии, сателитите увеличиха преднината пред кабелните мрежи и днес достигат 79 милиона домакинства, в сравнение с кабелните оператори, които обслужват едва 71 милиона.

„Стабилният ръст на техническия обхват на бъдещите платформи като HD и IPTV показва, че сателитите остават най-атрактивната дигитална инфраструктура”, заяви президентът и изпълнителен директор на СЕС АСТРА – Фердинанд Кайзер.

Успехът на HD технологията се дължи на големия обхват и изгодното разпространение на сигнал и услуги чрез сателити. Скоростта на нарастване на пазара на HD доказва, че телевизията остава най-значимата даунстрийм медия за забавление. Комбинирането на телевизия с интерактивни телекомуникационни услуги в хибридни решения са следващата логическа стъпка в стратегическото развитие, допълват от компанията.

СЕС АСТРА е разширила техническия си обхват и в момента обслужва 135 милиона домакинства в Европа и Севeрна Америка чрез своята флотилия от сателити. Това прави повече от половината ТВ домакинства в посочените региони.

Ежегодното изследване на аудиторията „Satellite Monitor” на СЕС АСТРА, което се провежда в 35 държави, показва продължителен ръст на покритието по всички платформи и методи за разпространение – от директно приемане на сателитен сигнал (DTH) до висока резолюция (HD) и IPTV (телевизия през DSL).

В момента СЕС АСТРА обслужва 16 от всеки 20 HDTV домакинства, които получават директно сигнал от сателит. Сателитите й разпространяват над 200 HD канала на водещи телевизии.

По отношение на нарастващия сегмент на телевизията, доставяна през интернет (IPTV), СЕС АСТРА твърди, че също е на водещо място, тъй като се явява технически доставчик. Последното пазарно проучване показва, че чрез мрежови оператори СЕС АСТРА достига до приблизително 10 от всеки 12 милиона домакинства, ползващи IPTV.

Коментари по темата: „Всеки втори цифровизиран ТВ абонат се обслужва от сателит”

добавете коментар...

  1. Георги

    Като се има в предвид, че нашия най-голям кабелен оператор използва 70% от честотния си ресурс за разпространение на аналогов сигнал все още, къде ще ходи да се мери с 200ХД канала на сателитката им. Пари плащат младите а не бабите които ги интересува само да си гледа на електрон-а турския сериал и ако може да не плаща.

Коментар