Mac компютрите ще работят и с РС видеокарти

Бъдещите модели настолни компютри iMac и лаптопи MacBook Pro ще поддържат стандартни видеокарти, използвани в Windows PC-тата. Това става ясно от обновената версия Mac OS X 10.6.7, която включва драйвери за десетки различни графични контролери на AMD, които в момента не се използват в Mac компютрите.

Сред поддържаните модели са ATI Radeon HD 5630, 5670, 5730, 5770, 5850, 5870, 6850, 6870 и 6970. Включените в операционната система драйвери свидетелстват за това, че бъдещите модели iMac, очаквани през май, и лаптопите MacBook Pro може да имат видеоадаптери на AMD, твърди tonymacx86.com.

Нещо повече, въпросните драйвери поддържат не специални карти за Mac, а стандартните им версии – същите, които се инсталират в Windows компютрите. Потребители на Hackintosh (PC работещи с модифицирана версия на Mac OS X) потвърждават, че новите драйвери работят без проблем със стандартни видеокарти.

В същото време потребителите на MacBook Pro опровергават възможността за поддръжка на стандартни видеокарти в сегашните си модели. Това предполага, че поддръжката на обикновени карти ще бъде реализирана в следващите модели MacBook Pro с помощта на ъпдейт на фърмуера.

Ако Apple действително осигури поддръжка на стандартни видеокарти в своите компютри, то потребителите ще получат възможност да използват най-бързите графични решения, без да плащат повече, отколкото притежателите на РС. В момента видеоадаптерите за Mac са в пъти по-скъпи от своите аналози за Windows РС.

Коментар