Как да защитим данните в мобилното устройство

Нарастващата популярност на смартфоните отвори вратата за сериозни рискове от загуба и кражба на данни

Мобилните устройства станаха неразделна част от нашия живот. Много хора разчитат на тях в ежедневието си. Лесно е да разберем защо – мобилните устройства ни позволяват да работим в движение, държат ни в контакт с нашите приятели и семейства и дори се забавляваме с тях.

Голямата им популярност обаче отвори вратата за някои сериозни рискове, вкл. загуба на пари и персонална информация. McAfee Labs прогнозира, че 2011 година ще бъде повратна точка – ще видим значително нарастване на мобилните заплахи, насочени срещу различни платформи.

Не само познати компютърни заплахи – като вируси и кражба на идентичност, ще атакуват мобилните „джаджи”. Тези устройства е лесно да бъдат загубени или откраднати, давайки ценна лична информация в ръцете на „лошите момчета”. Нещо повече, интернет устройства като смартфоните стават все по-сложни, позволявайки ни да извършваме онлайн банкиране и пазаруване, и така отварят вратата за загуба на още по-критична информация – например номера на кредитни карти и пароли.

Така че, независимо дали сте пристрастен към мобилното устройство или обикновен потребител, струва си да научите за рисковете, свързани с тях, и как да ги избегнете.

Какъв е залогът?

Когато загубите или ви откраднат мобилното устройство, не само ще трябва да платите за ново, но може да загубите важни контакти, информация и снимки. Ето защо е от съществено значение да архивирате информацията си.

При кражба, вашата персонална информация може да попадне в ръцете на престъпник, ако не сте направили необходимите стъпки да я защитите, като например да се абонирате за услуга, която ви позволява отдалечено да заключвате устройството и да изтривате информацията в него.

Точно както при домашния компютър, щом свържете мобилното устройство към интернет, рисковете се умножават. Ако ползвате незащитена връзка, всичко, което изпращате, може да бъде прихванато от киберпрестъпниците, вкл. и вашите пароли. Ако пък смартфонът ви попадне в грешни ръце, мошениците могат да извършат онлайн банкиране и пазаруване с вашия логин, в случай че сте запомнили паролите при влизане в сайта.

Зареждането на приложения във вашето мобилно устройство също носи рискове, тъй като приложенията могат да се използват за достъп до персоналната ви информация и акаунти. Например, от мобилната игра “3-D Anti-Terrorist” наскоро беше извършено набиране на международни номера посред нощ чрез използване на акаунтите на притежателите на устройства, които след това получиха „тлъсти” сметки. Миналото лято пък приложение за безплатен тапет бе обвинено за кражба на информация от рода на номера на мобилни телефони, текстови съобщения и номера на гласови пощи от над 1 милион потребители на Android устройства.

В крайна сметка, колкото повече информация имате съхранена на вашето мобилно устройство – независимо дали това са данни, които сте въвели, или данни достъпни от приложенията – толкова по-голям е рискът да загубите пари и дори да станете жертва на кражба на идентичност.

Как да защитите мобилното устройство

Въпреки че мобилните потребители са изправени пред различни рискове, те могат да бъдат преодолени, при условие, че се вземат правилните предпазни мерки. Ето няколко полезни съвета от McAfee за това как да пазите сигурно вашите мобилни данни:

1. Използвайте парола за заключване на вашето устройство.

2. Когато се свързвате към интернет през Wi-Fi, уверете се, че използвате сигурна връзка, а ако нямате такава, отложете вашите онлайн транзакции за банкиране и пазаруване.

3. Не съхранявайте персонална информация като пароли и номера на акаунти във вашето мобилно устройство и никога не позволявайте на приложенията да запомнят вашето потребителско име и парола.

4. Разгледайте възможността да купите софтуер за защита като McAfee WaveSecure (продуктите на McAfee се предлагат у нас от официалния дистрибутор COMPUTER 2000), който може да заключи вашето устройство, да унищожи информацията в него дистанционно в случай на загуба или кражба, да го открие където и да е, да архивира и възстанови вашите данните. Такъв софтуер е McAfee WaveSecure, който всеки може да тества безплатно в продължение на 7 дни.

5. Сваляйте приложения само от добре познати доставчици, като онлайн магазините iTunes и Android, и проверявайте тяхната политика за поверителност, за да видите дали вашата информация ще бъде споделена, преди да заредите софтуера.

6. Когато сте навън, никога не оставяйте без надзор вашето мобилно устройство. Отнема секунди на някого да го открадне.

Разбира се, най-добрият съвет е да третирате вашето устройство като портфейла си. Пазете го, грижете се за него и не съхранявайте всички ценни данни на едно място.

Коментар