Приеха на второ четене новия закон за БАН

Депутатите приеха днес на второ четене Закона за изменение и допълнение на  ЗБАН. Съгласно промените, всяка година академията ще представя годишния си доклад пред Народното събрание, съобщиха от БАН.

Създава се и Съвет на настоятелите към БАН. В него участват двама представители на правителството, представител на Националното сдружение на общините, представители на бизнеса, на Съвета на ректорите на висшите училища,  предходният председател на БАН, двама членове на ОС на БАН, определени от него, двама чуждестранни учени, определени от ОС  по предложение на Европейската научна фондация.

Председател на Съвета на настоятелите, но без право на глас, е настоящият председател на БАН. Мандатът на членовете на съвета е четири години.

Сред функциите на настоятелството са: да съгласува стратегическия план за развитие на БАН, приоритетите на Академията, годишния финансов отчет и  финансовата й политика; да контролира изпълнението на бюджета и стопанисването на имуществото; да дава становища по предложения на общото събрание за структурни промени в БАН и др., уточниха от академията.

Коментар