Виваком се разграничи от конкурентите

Вчерашното решение на М-Тел да премахне от 5 април клаузата за автоматично подновяване на договорите провокира реакции от двата конкурентни оператора. Глобул излезе със становище, че тази мярка не е достатъчна, тъй като клаузата остава в сила за действащите в момента договори и на свой ред обяви, че също премахва спорната клауза от новите договори, но не и от старите, докато М-Тел не направи това.

По-късно и Виваком взе отношение по въпроса, за да изтъкне, че нейният подход е различен. Всички договори на Виваком остават без клауза за автоматично подновяване, подчерта операторът.

Потребителите на Виваком засега остават единствените, за които премахването на клаузата важи както за бъдещите, така и за настоящите договори. В началото на февруари Виваком заяви, че клаузата за автоматично подновяване на договорите ще падне за един месец от март до април и ще бъде възобновена, ако останалите играчи на пазара не последват неговия пример. Сега обаче операторът реши, че няма да връща обратно клаузата за автоматично подновяване на срочните договори на всички свои клиенти, въпреки че останалите двама оператори не са прекратили тази клауза от действащите в момента договори.

Виваком смята, че предприетите от конкурентите стъпки във връзка с отпадането на тази клауза само за новите им абонати не решават проблемите на потребителите и на практика означават запазване на статуквото.

„Потребителите на Виваком засега остават единствените, за които новите условия важат както за бъдещите, така и за настоящите договори, сключени с тази клауза. Независимо, че това може да доведе до загуби за компанията, тя ще продължи да дава пример и очаква от останалите оператори на пазара да предоставят свободно право избор не само за бъдещите си абонати, но и за настоящите си потребители”, заявиха от телекома.

по темата: „Виваком се разграничи от конкурентите”

добавете коментар...

  1. Lucky

    Не е необходим дори закон, а изменение и допълнение към сега съществуващият ЗЗД. Но мафията в Народното събрание няма да го допусне. Това е толкоз просто и логично, както е казал поета!

  2. Стефанов

    Реално това автоматично преподписване пада в съда ако оператора реши да си търси пари за него. Много хора ги е страх като чуят съд и доброволно си плащат или остават още един период абонати на оператора изнудвач. Те по-принцип в договора могат да напишат че си им роб цял живот то не става така

  3. Валери

    Закон не само за мобилните оператори, а и за кабелните и сателитните. Да нямат право за повече от една година да се сключва договор за дадена услуга с даден потребител. Само със съгласието на клиента да се продължава договора, било то писмено, със SMS или по Интернет. С един закон много сребролюбци и всичко ще си дойде на мястото. А на Виваком може да се сложи един плюс, но още много може да се желае. Все пак браво, на прав път сте за разлика от другите!

  4. Иван

    Да ти отговоря Георги – защото лобито на мобилните оператори е доста голямо в НС – доста пари се получават от операторите, и затова въпроса не се решава на законодателно ниво. Разбира се, оправданието на господата депутати е че се нарушава свободната стопанска инициатива, но не може да се говори за такава, когато се нарушават правата на потребителите. Тази позиция е изгодна за НС, т.к. и техните договори /мандати/ след изтичане на една година автоматично се подновяват и така цели четири години. Представи си ако нямаше при тях автоматично подновяване на мандата, тогава нали разбираш, че след една година никой от тях няшаше вече да е депутат!

  5. Георги

    Всичко може много лесно да се реши с 1 просто законче прието от НС. Защо е нужен целия този панаир?

Коментар