Дни на Майкрософт 2011: Облачните технологии на фокус

Още на старта на станалите традиция Дни на Майкрософт софтуерният гигант показа новите технологии в действие. От кино “Арена Младост” в София, място на двудневната конференция, до Варна, вторият град, където текат едновременно дните, беше осъществена видеоконферентна връзка. От морската ни столица се включи генералният мениджър на Майкрософт България – Георги Ранделов. Технюз.бг научи, че за видеоконферентната връзка е използвана Lync технологията.

От морската ни столица в конференцията се включи генералният мениджър на Майкрософт България – Георги Ранделов

От Варна Ранделов обяви, че мото на десетото издание на Дните е “Хоризонтите напред” и в качеството си на “капитан” на полета в облачните технологии пожела приятно пътуване на всички. Облачната тематика беше застъпена не само технологично, ни и чисто дизайнерски – с много синьо небе и плуващи в синевата му облаци.

Основен акцент на дните е най-новото в света на технологиите в облака с Windows Azure и Office 365, виртуализационните решения, разработката на уеб приложения със Silverlight, управлението на данните и процесите с SharePoint и SQL Server, както и традиционната за конференцията сесия за Visual Studio и .Net.

“Облачният компютинг променя света и то много по-бързо отколкото си мислим. Чрез технологиите споделяме нещата, които се случват именно сега”, подчерта в откриващата си лекция Мингфей Ян, Breadth Developer евангелист в “Майкрософт Сингапур”. Ян представи технологията за съхранение на данни в облака и за разработка на приложения Windows Azure. Тя позволява в облака да се разработват приложения и да се хостват отново в него. Не е необходимо разработчиците да ползват собствени компютри и след това да качват създаденото на сървъри.

По данни на “Майкрософт България”, около половината от участниците в двата конферентни дни са именно разработчици на софтуер, а останалите  – ИТ специалисти от партньорски компании и държавна администрация.

“Българският пазар има огромна възможност да се възползва от технологиите. Внедряването им на Запад става поетапно – в момента, в който се появи нещо ново, клиентите започват да го ползват. В България пропускаме няколко етапа и това ни дава възможност да направим една голяма стъпка – директно в облака”, коментира за Технюз.бг Цветомир Митев, продуктов мениджър в “Майкрософт България” за сървърни решения.

Той обясни, че предстaвените в Дните технологии ще бъдат налични за българския потребител до края на 2011 г. Сроковете се отнасят и за Office 365 и за платформата Azure. Office 365 ще предложи възможност да се закупуват лицензи, т.е. офисът ще се предоставя и ползва като услуга.

Концепцията предполага Майкрософт да доставя решението, а партньорските фирми да го внедряват при клиента. Партньорите купуват хардуера, наемат лицензите от Майкрософт и ги препродават на клиента.

“Облакът променя коренно употребата на софтуер. Вече сме не собственици, а само потребители и ползваме точно толкова, колкото ни трябва”, обясни Митев. Типът услуга пести електричество, пространство, средства за поддръжка, работна ръка – един човек в дейта центъра може да поддържа няколко хиляди сървъра.

Майкрософт няма дейта център в България, но разполага с два за територията на цяла Европа – в Дъблин и в Амстердам. Клиентите на компанията от България могат да ползват партньорски център, построен в България. Компаниите вече са осъзнали тази нужда и няколко фирми предлагат подобно решение –  “Лирекс”, “Сиенсис”, “Прима Нет”. Свой дейта център изгражда в момента и “Хемимонт”.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Дни на Майкрософт 2011: Облачните технологии на фокус”

добавете коментар...

  1. Zapoznat

    В България пазара е такъв, че облачните услуги са много скъпи, дори за малкия и средния бизнес…
    Таксите за услугите са високи, цените за необходимия бърз интернет са високи и като краен резултат едни пари, които трябва да се дават всеки месец…
    А с тези пари могат да се купуват всяка година нови сървъри и нови лицензи :))))
    Направете си сами сметката :))
    Пък да не говорим за сигурността в облака и това, че информацията ти е в други ръце :))))

  2. Вили

    Чудесен сценарий – щом потребителя не ще да купува масово софтуер, така поне ще плаща по малко, редовно и глобално за нещо виртуално, а и това, което работи ще си е при нас, а не при него – облак за потребителя, безоблачно за монополиста и за тоталния контрол над демокрацията! Вервайте…

  3. A Reader

    не е Link, a Lync

Коментар