Ще стандартизират платформата Android/ARM

Google възнамерява да стандартизира мобилната платформа, включваща операционна система Android и процесори с ARM архитектура. За целта компанията преговаря с разработчиците на ARM процесори, твърди digitimes.com.

Както е известно чиповете ARM са най-популярни в смартфоните, а все повече се налагат и в таблет компютри. Комбинацията от Android и ARM е една от най-често срещаните на пазара.

Същевременно, Google възнамерява да стандартизира и новата си мобилна операционна система Android 3.0, известна още като Honeycomb и предназначена за таблет компютри. Компанията разчита с тази стъпка да потуши част от проблемите, на които се натъкват разработчиците на устройства и приложения за мобилната ОС.

Експертите посочват няколко недостатъка на Android 3.0 от гледна точка на таблетите. На първо място това са проблемите с потребителския интерфейс. Второ, липсват достатъчно приложения – в Android Market има над 250 хиляди програми, но повечето от тях са създадени за смартфони. „Чисти” таблет приложения за Android 3.0 са само 20, според скорошно изследване.

Според пазарни наблюдатели, ако стандартизира Android, Google ще тръгне по пътя на Microsoft. Възможно е да възникнат проблеми с отворения код, предупреждават специалистите. Към момента Google все още държи затворен кода на Android 3.0.

Коментар