Acer завива към таблетите и смартфоните

Acer ще насочи сериозни ресурси към развитие на бизнеса с таблети и смартфони. Това е новата стратегия на компанията, след като по-рано тази седмица CEO-то Джанфранко Ланчи се оттегли от поста.

Президентът на компанията Джей Ти Уанг ще изпълнява временно функциите на CEO, съобщава Файненшъл таймс. По негови думи, бизнесът с персонални компютри ще остане ключов за Acer, но компанията не може да продължи да разчита само на този клас продукти.

Ръководството на Acer отчита перспективите в сектора на мобилните устройства от рода на смартфони и таблети. Освен това ИТ производителят с място в световния Топ 3 ще се опита да засили позициите си в корпоративния сегмент.

Уанг подчертава обаче, че Acer няма да остави производството на РС на втори план. Не бързаме да се откажем от амбициите си да станем номер едно в продажбите на компютри, казва CEO-то. По данни на Гартнър, Acer е на второ място в света след HP.

Acer не иска да расте повече само по пътя на увеличаване на продажбите. Отсега нататък компанията ще се стреми да увеличи рентабилността на бизнеса си, пояснява основателят на Acer Стан Ших.

Според анализатори обаче, подобна стратегия няма да проработи за Acer. Счита се, че за компанията е най-добре да гони ръст чрез високи обеми на продажби, а не да следва примера на Apple с елитарни и скъпи продукти.

Коментар