Facebook уволни топ мениджър „инсайдер”

Шеф във Facebook е бил уволнен заради покупка на акции на компанията на вторичния пазар, след като е имал достъп до конфиденциална информация, съобщи techcrunch.com.

Майкъл Браун, мениджър по корпоративно развитие, е знаел, че инвестиционната банка Goldman Sachs ще купува дялове от социалната мрежа, което ще доведе до поскъпване на компанията. За да се облагодетелства от това, Браун купил акции на Facebook от вторичните борси.

Facebook все още не е публична компания и не се търгува на Nasdaq. Инвеститорите обаче могат да купуват нейни акции на вторични борси като SecondMarket, които са извън обсега на регулаторните органи.

Правилата на Facebook не допускат служители на компанията да купуват нейни акции на вторичния пазар. Така, че дори Браун да не e злоупотребил с информацията за сделка с Goldman Sachs, самото купуване на акции на Facebook от SecondMarket е било достатъчно той да бъде уволнен.

Майкъл Браун би понесъл и много по-голяма отговорност за „инсайдерските” си действия, ако Facebook беше публична компания. Купувайки акции, имайки предварителна информация за поскъпването им, той щеше да наруши множество федерални закони и да понесе сериозни санкции от властите.

Строгите закони за търговия с акции обаче не важат за частните компании. Единствено ръководствата на компаниите решават как да процедират в подобни случаи.

В САЩ се чуват все повече гласове вторичните борси, на които се търгуват акции на частни компании, да бъдат обхванати от регулационните режими, действащи на борсите за публични компании, за да се предотвратят измами на инвеститори.

Самата Facebook вече се подготвя за първично публично предлагане на акции, т.е. да стане публична компания. Очаква се IPO-то на най-голямата социална мрежа да се състои през следващата година.

Коментар