Все по-малко жени избират ИТ кариера

Броят на жените, които избират да правят кариера в ИТ, продължава да намалява, алармира ново проучване. Нежният пол е отблъснат от удължения престой в службата и липсата на гъвкаво работно време, според анализа на Intellect.

Най-голямата вреда за индустрията идва от нарастващия брой опитни ИТ дами, които зарязват технологичната професия. Напускайки на 40 години бранша, тези жени отнасят със себе си жизненоважни за компаниите опит и контакти. Младите ИТ професионалистки пък губят своите ментори, което е друг сериозен проблем за бизнеса.

Според Intellect, в момента само 16% от технологичния персонал са жени, като за последните две години се наблюдава намаление от 2%. Нещата ще стават още по-зле, предупреждават анализаторите, като смятат, че за бизнеса е здравословно да поддържа разнообразие в работната сила.

В допълнение към малкия процент, над половината от жените с ИТ професии са специалисти на ниво администратор на база данни, което не им разкрива възможности за изкачване по стълбичката на йерархията.

На базата на резултатите от своето проучване, Intellect възнамерява да създаде план за действие, който да засили нежното присъствие в ИТ сектора. Фокус групи ще помагат на компаниите да разработват политики и да прилагат добри практики, за да привлекат и мотивират жените в ИТ бизнеса.

Коментар