Oak Trail подсилва таблети и нетбуци

Intel започна доставки на новата си мобилна платформа Oak Trail, предназначена за таблети и нетбуци с пасивна система на охлаждане. Решението интегрира в основния чип централен процесор, графично ядро и контролер на паметта. Отличава се с ниска консумация на енергия, благодарение на което отпада активната система за охлаждане.

Мобилната платформа Oak Trail се състои от два компонента: процесор с интегрирана графика и контролер на паметта; чипсет с поддръжка на SATA, USB, HDMI, аудио и други интерфейси за включване на устройства

В състава на Oak Trail влизат процесор Intel Atom Z670 и чипсет Intel SM35 Express. Процесорът се произвежда по 45-нанометрова технология и е съвместим с операционни системи Windows, Android и MeeGo. Новият чип е по-малък с 60% (13,8×13,8 мм) спрямо процесорите за нетбуци от предишното поколение (22×22 мм).

Вграденият в него графичен контролер Intel Graphics Media Accelerator 600 в съчетание с контролера на паметта ускоряват значително работата на нетбуци и таблети. Благодарение на технология за изпреварваща обработка на данни, системата предвижда какви данни са необходими на процесора и ги изпраща в кеш паметта от второ ниво (L2).

Вторият компонент на платформата, чипът Intel SM35 Express е изпълнен в компактен форм фактор SFF и е по-малък с 30% (14×14 мм) от предходното поколение чипсет за нетбуци (17×17 мм). Поддържа високоскоростен интерфейс за предаване на данни SATA, както и Hi-Speed USB 2.0 със скорост до 480 мегабита в секунда.

Вграденият в чипа аудиоконтролер Intel High Definition Audio осигурява многоканален звук и позволява включване на външни устройства за възпроизвеждане.

Коментар