Ubuntu се разделя с графичната среда Gnome

От есента на тази година популярната Linux дистрибуция Ubuntu ще се разпространява без една от класическите Linux програми – графичната десктоп среда Gnome. Единствен интерфейс в базовата дистрибуция на системата с отворен код ще бъде графичната обвивка Unity, съобщи блогът на разработчика Canonical.

Класическият десктоп остава като резервен във версията Natty (Ubuntu 11.04), но ще липсва в Oneiric (Ubuntu 11.10), пояснява Марк Шатълуорт – основател и ръководител на Canonical. Причина за премахване на Gnome от дистрибуцията е принципно несъгласие на Ubuntu разработчиците с общността на Gnome по отношение на някои промени в дизайна, въпроси с производителността и удобството на използване на графичната среда.

В резултат на разногласията още в следващото издание на Ubuntu, очаквано този месец, на Gnome ще бъде отредена алтернативна роля, а основна работна среда ще стане Unity.

В момента Gnome е една от двете най-популярни графични среди в Linux дистрибуциите наред с KDE и се използва като интерфейс по подразбиране във всички досегашни версии на Ubuntu, вкл. 10.10 Maverick Meerkat. Решението на Canonical да се откаже от Gnome може сериозно да влоши позициите на средата, тъй като Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция.

Алтернативата Unity, разработвана от Canonical, се използваше първоначално във версиите на Ubuntu за нетбуци и устройства със сензорни екрани. Мнозина оприличават някои елементи на интерфейса на Ubuntu на подобни в епълската операционна система Mac OS X.

Коментари по темата: „Ubuntu се разделя с графичната среда Gnome”

добавете коментар...

  1. dilian67

    защо се учудвате самият ЛИНУКС казва в свое интервю че Гном е за идиоти да се използва КДЕ закани се преди години и го направи

  2. До ratte

    Слагаш си, махаш си… Дрън-дрън…

    Хлапашките игрички са едно, но друго да поддържаш един камион компютри, а шефът да ти резва заплатата всеки път, когато някоя напудрена кокона не може да си намери иконата за фактуриране или не дай Боже нещо някъде запече.

    Unity е играчка за недорасли геймърчета и не става за работа.

  3. ratte

    На който не му харесва с няколко клика на мишката може да се върне на Гноме интерфеиса или да си го инсталира, както и другите прозоречни мениджъри. Заради някакъва десктоп стреда да сменяте дистрото е глупост. Като не ви изнася слегате си татко Debian или друга дистрибуция продължавате нататък!!

  4. божо

    За бъдещето незнам, но инсталацията определено създава проблеми с Юнити. Има конфликт и с VirtualBox, с видео картата, ъпгрейда е несигурен, при малък опит с Линукс, ще има огромни проблеми за решаване. С една дума – не си струва усилията. Най-вероятно OpenSuse, Fedora, PSLinuxOS, OpenSolaris или Mandriva ще се сборят на мястото на Ubuntu, което от версия 9.04 тръгна малко надолу. Жалко. В Линкус са търси стабилност и свобода, шарпенкиите и леките или по-сериозни сривове са за ентусиасти, но не и за сериозна работа, особено в офисите.

  5. Ubuntu User

    Canonical май демонстрират потресаващо безмозъчие. Ако си въобразяват, че фирмите, които са инсталирали Ubuntu, ще им простят разиграването на подобни майкрософтски номера, ще се ухапят болезнено. Отказът от Gnome със сигурност ще причини премахването на Ubuntu в компютрите в нашата фирма и смяната на Canonical с по-предвидим и стабилен доставчик. Абсолютно неприемливо е да сменяме средата, да си навличаме изкуствени проблеми с тоновете вече инсталиран и работещ софтуер, да инвестираме средства за обучение на служителите, само заради нечии недотам умни инфантилни визионерски тщения. Бизнесът иска стабилна платформа, а не детински решения на база кое е по-накъдрено. Natty няма да компенсира нищо, защото поддръжката на Gnome явно ще е второстепенна задача.

    Офисната алтернатива ще бъде Open SUSE, която и ще привлече потока от потребители, които Canonical ще изгонят.

  6. boom

    На мен ми се струва,че това е добър ход, гнома и без това винаги ми е бил дървен, затова съм на кубунту от години, но ако юнити ми хареса, може да мина и на убунту.

  7. Ivan

    Всички са коне с капаци, вместо да вземат да направят нещо качествено и смислено заедно ще загубят години в развитие и много потребители. Резултата е ще е раздяла на потребители с Ubuntu.

Коментар