Суперкомпютър помага на „БМВ – Заубер” във Формула 1

Екипът на „БМВ – Заубер” разкри секретното си оръжие, с което ще се опита да се придвижи нагоре в класирането на Формула 1 – това е най-бързият суперкомпютър за индустриални цели в Европа, наречен Алберт 2. От началото на декември инженерите го използват за разработване на сложните аеродинамични компоненти за колата, която ще участва в състезанията през 2007 г.

С помощта на специален процес за изчисляване на динамиката на флуидите, екипът може да симулира въздушните потоци около частите на болида, което им дава възможност да подобрят съпротивлението и аеродинамиката, както и ефективността на двигателя и охлаждането на спирачките.

Алберт 2 използва 1024 процесорни ядра на Intel, а паметта му е 2048GB. Той е приблизително три пъти по-бърз от предшественика си Алберт 1 и може да извършва изчисления с по-голяма точност от преди. Супермашината използва числови матрични модели, за да изчисли параметрите на аеродинамичните части, някои от които се състоят от повече от 100 милиона клетки.

След като се конструират компонентите, те се тестват на един умален прототип на болида във въздушния тунел на екипа на „БМВ – Заубер” в Швейцария.

Архитектурата на суперкомпютъра е разработена от швейцарската компания Dalco, а софтуерът, който извършва анализа на аеродинамиката е предоставен от един германски филиал на американската фирма Fluent.

Коментар