Canonical спира безплатните дискове с Ubuntu

Компанията Canonical обяви, че се отказва от безплатното разпространение на дистрибуцията Ubuntu на компактдискове. Потребителите ще могат да си свалят образи на дискове на Ubuntu от интернет или да ползват системата чрез облачни технологии.

Програмата за безплатно разпространение на Ubuntu на компактдискове действа от шест години и изигра важна роля за ръста в популярността на дистрибуцията. Според Canonical обаче, технологиите вече са напреднали твърде много и програмата ShipIt губи смисъл. Освен това спирането й ще доведе до икономия на значителни средства.

През 2005 година, когато стартира ShipIt, широколентовите интернет връзки все още не бяха толкова масови, поради което компактдисковете се явяваха най-популярното средство за доставка на програми за потребителите. Оттогава досега Canonical е разпространила милиони дискове с Ubuntu в практически всички страни по света.

В последните години Canonical предприе стъпки за постепенно намаляване на обема на доставките с компактдискове, както и на поръчките от един човек. Същевременно, макар и обемът да намаля значително, разходите за поддържане на подобна форма на дистрибуция оставаха сериозно бреме за компанията.

Новата версия Ubuntu 11.04, която ще излезе през април, вече няма да може да се поръчва на компактдиск. Вместо това компанията ще предложи възможност са онлайн тестване на системата с помощта на облачни технологии за потребители, които биха искали да изпробват Ubuntu, преди да я инсталират на компютрите си.

Още през миналата година Canonical започна да дава безплатни тестови акаунти за 55 минути в облака Amazon EC2, в рамките на които потребителите получават облачен еквивалент на сървър с процесор 1.2 GHz, 2 GB оперативна памет и 160 GB дисково пространство с Ubuntu 10.10 в комплект с WordPress, MoinMoin и Drupal 7.

През тази година Canonical обещава да излезе с ново облачно предложение, ориентирано към потребителите на Windows, които разглеждат възможността за преход към Linux-базирана система на своите десктопи.

по темата: „Canonical спира безплатните дискове с Ubuntu”

добавете коментар...

  1. gmitrev

    Жалко, ще ми секнат колекцията 🙁

Коментар