Графенови чипове се охлаждат сами

Учени от университета на щата Илинойс откриха ново свойство на транзисторите, използващи графен. Оказва се, че в тях се проявява термоелектрически ефект, който води до понижаване на температурата на устройствата. Това ще реши основен проблем на полупроводниковата индустрия, а именно – охлаждането на чиповете.

Графенът се състои от въглеродни нишки с дебелина един атом. Чиповете на негова основа могат да работят по-бързо и с по-ниски разходи на енергия, в сравнение със силициевите чипове.

Изследователите са установили, че в участъците, където графеновият транзистор се съединява с метални контакти, протича термоелектрическо охлаждане, което е по-силно от ефекта на резистивно нагряване. В резултат на това явление, температурата на транзистора се понижава, вместо да расте, съобщава университетският сайт.

Откритието означава, че електрониката, използваща графен, може да не се нуждае от радиатори и вентилатори за охлаждане. Това прави графена изключително перспективен материал за микросхеми. Учените планират задълбочено да изучат температурните ефекти във въглеродните нанотръби и други наноматериали.

Плътността на разполагане на транзисторите в чиповете вече достига точката, при която ефективното отвеждане на топлината, получавана от резистивното нагряване, става невъзможно. Размерите и бързодействието на чиповете са ограничени именно от това колко топлина може да бъде отведена. Използването на радиатори, вентилатори и водни системи за охлаждане води до допълнителен разход на енергия.

Коментари по темата: „Графенови чипове се охлаждат сами”

добавете коментар...

  1. KPETEHA

    По тази логика – ще се охлажда докато стигне абсолютната нула ли ? Охлажда в случая не означава нищо , ако излезне от работна температура и почне да дава изкривявания. Да не се наложи пък да ги затоплят , хх.

Коментар