Intel въвежда ново поколение сървърни процесори

Intel обяви нова фамилия сървърни процесори, които ускоряват важните изчислителни обработки. Xeon чиповете ще позволяват на ИТ отделите по-добре да управляват среди с висока интензивност на работа с данни чрез нови характеристики за сигурност, надеждност и висока производителност.

 
Intel Xeon E7 се произвежда по 32-нанометрова технология и разполага с до 10 ядра с технология Hyper-Threading  

Фамилиите Xeon E7-8800/4800/2800 градят върху предишното поколение сървърни процесори на Intel, за да подобрят работата с компютърни приложения като бизнес анализ, анализ на данни и виртуализация в реално време. В центровете за данни новите процесори добавят усъвършенствани функции за сигурност.

Чиповете се произвеждат по 32-нанометрова технология, разполагат с до 10 ядра с технология Intel Hyper-Threading и предоставят до 40% по-висока производителност, спрямо серията Xeon 7500, твърди производителят. Същевременно, нова енергоспестяваща характеристика намалява консумацията на от незаетите с работен процес части на чипа.

„Наближава краят на времето, когато ИТ организациите бяха принудени да предлагат скъпи, затворени RISC архитектури за приложения за изключително важни изчислителни дейности”, коментира ролята на новите процесори Кърк Скоугън, вицепрезидент на Intel и генерален директор на Data Center Group. Той подмертава, че Xeon E7 предоставя рекордна производителност с подобрения в сигурността, надеждността и енергийната ефективност.

Новата фамилия включва 18 процесора за дву-, четири- и осемцокълни сървъри, като може да бъде разширена за сървъри с 256 цокъла. Тя поставя също и над 12 световни рекорда по производителност, съобщи Intel. Наблюдава се подобрение от 40% при изпълнение на интензивни изчислителни дейности, при важни приложения в области като научни изследвания и финансови услуги, при които скоростта е от ключова важност. С до 25% е по-висока и производителността при приложения за виртуални машини.

ИТ мениджърите, търсещи по-голяма икономическа ефективност, могат да заменят 18 сървъра с двуядрени процесори със само един сървър, базиран на Xeon E7 процесор. Новите чипове Xeon включват технологията Intel Intelligent Power, която динамично намалява консумацията на енергия в режим на бездействие на чипа, според работното натоварване, докато в същото време осигурява усъвършенствани възможности за управление потреблението на енергия.

За гамата от приложения с интензивни изчисления в т.нар. mission-critical сегмент – от моделиране на климата до анализ на бизнес информация в реално време – Intel предлага 10 усъвършенствани 10-ядрени версии на чипа, водени от E7-8870, E7-4870 и E7-2870, като всички достигат 2.4 GHz с TDP 130 вата.

Компанията обяви също и версия на чипа с нисък волтаж, както и версия с оптимизирана честота. 10-ядреният нисковолтов E7-8867L достига 2.13 GHz с TDP 105W, докато E7-8837 с 8 ядра и оптимизирана честота излиза напред с 2.67 GHz с TDP 130W.

Платформите, базирани на процесорната фамилия Intel Xeon Е7, добавят масив от 2 терабайта памет в 4-цокълна система, която се поддържа от новите процесори. Повечето от тези чипове включват също технологиите Turbo Boost, Hyper-Threading и Virtualization Technology (VT), които могат да увеличат производителността в случай на необходимост, да облекчат извършването на множество операции едновременно и съответно да подобрят надеждността и управляемостта.

Intel въвежда в новата серия и напреднали технологии за сигурност. AES-NI (Intel Advanced Encryption Standard New Instruction) позволява на системите бързо кодиране и декодиране на данни при работа с редица приложения и операции, докато TXT (Intel Trusted Execution Technology) създава сигурна платформа при стартиране чрез защита на приложенията от злонамерени заплахи.

Взети заедно тези функции за сигурност могат да осигурят по-надеждна защита на виртуализираните среди при стартиране, мигриране или в състояние на покой, както и по-добра производителност и функционалност.

Същевременно Intel обяви и процесорната фамилия Xeon E3-1200 – базов модел сървърни процесори, проектирани за изискванията на приложенията за малкия бизнес, вариращи от инструменти за съвместна работа до приложения за съхранение на данни и бекъп. С до 30% по-висока производителност от тази на предишното поколение, процесорите от фамилията Xeon E3-1200 са по-бързи и осигуряват по-висока надеждност от настолен компютър при работа с подобни приложения.

Поддръжката на ECC (Error Correcting Code) памет гарантира надеждност на системата чрез предотвратяване на засечки, които причиняват пробив в информацията и забавяне. Налични са също технологиите за сигурност AES-NI и TXT.

Цените на процесорите от фамилиите Xeon E7-8800/4800/2800 са в диапазона от $774 до $4616 за количества от 1000 бройки. Цените на Xeon E3-1200 варират от $189 до $612. Производители на системи от цял свят се очаква да обявят повече от 35 платформи, базирани на процесори от фамилията Xeon E7. Многобройни доставчици на корпоративен софтуер също поддържат платформи, базирани на процесори от фамилията Xeon E7.

Коментар