Озонът над Арктика е намалял рекордно

Концентрацията на озон в атмосферата на Арктика се е понижила до рекордни стойности. Причина за това са ниските температури във високите слоеве на атмосферата, съобщи BBC, отразявайки годишната среща на Европейския геонаучен съюз във Виена.

Към края на март в стратосферата са били унищожени  40 процента от целия озон, което е с 10% повече спрямо досегашния антирекорд, пишe GreenTech.bg.

Озоновият слой поглъща опасното ултравиолетово излъчване, пазейки по този начин хората от рак на кожата и други болести. Човешката дейност обаче застрашава достатъчното наличие на този газ, тъй като протичат химични реакции с вещества, изхвърляни в атмосферата от промишленото производство.

Протоколът от Монреал ограничава производството на вредни за озона химически вещества. Той е подписан от близо 200 държави-членки на ООН и действа от 1989 година.

Но вредните вещества, които вече са изхвърлени в атмосферата, ще продължават да унищожават озона още дълго време. Според оценките на специалисти, този процес ще продължи няколко десетилетия.

Разрушителните химични реакции в стратосферата са способствани от ниските температури. Озоновият слой над Антарктика постоянно намалява, в резултат на което там се е образувала т.нар. озонова дупка.

Картината над Арктика обаче е по-неопределена, тъй като температурите на стратосферата там се променят непредсказуемо. Миналата зима беше необичайно топло на земната повърхност, а същевременно температурите на височина 15-20 км достигнаха рекорден минимум.

Загубите на озон всяка зима зависят от конкретните метеорологични условия. Но количеството от този газ, унищожено през 2011 г., показва, че бдителността за случващото се над Арктика трябва да се запази в следващите десетилетия, посочва шефът на Световната метеорологична организация (СМО) – Мишел Жаро.

Изтъняването на озоновия слой води до това, че повече вредни ултравиолетови лъчи със средна дължина от тип В могат да проникнат през атмосферата. В резултат нарастват заболяванията от рак на кожата, катаракта (перде на очите) и отслабване на имунната система.

В края на март вятърът е преместил участъка с изтънял озонен слой над териториите на Гренландия и Скандинавия. СМО призовава местните правителства да обърнат внимание на своите граждани за опасността и да предприемат съответни мерки.

Коментар