Facebook строи собствени центрове за данни

Faceboook ще изгражда собствена инфраструктура от центрове за данни в рамките на отворен проект. За целта хората на Марк Зукърбърг са се свързали с водещи ИТ компании като HP, Dell, AMD и Intel с предложение да участват в реализацията на проекта, предаде Ройтерс.

Facebook планира да построи една от най-ефективните инфраструктури в света. Това ще бъде и отговорът на компанията на постоянните критики от страна на еко организации като Грийнпийс.

ИТ компаниите създават техника, която не удовлетворява напълно нашите потребности, споделя Зукърбърг. Това явно е и причината 26-годишният предприемач да се насочи към търсене на уникално решение, специфично за дейността на социалната мрежа.

Сървърите, необходими на Facebook, ще произведе Dell. Компанията Synnex Corp. ще достави останалите компютри.

Първоначално Facebook ще изгради център в Прайнвил, щата Орегон. В момента социалната мрежа ползва сървъри под наем. Очаква се новите машини да са с 38% по-енергийноефективни и с 24% по-евтини.

Инфраструктурата е от ключово значение за Facebook. На сървърите си  компанията пази огромен обем данни, като се има предвид, че в социалната мрежа са регистрирани над 500 милиона потребители от целия свят.

Коментар