Отвореността на Android поставена под въпрос

Мобилната платформа Android не е толкова отворена, колкото считат мнозина. Според експерти от Fudzilla.com, системата на Google не превъзхожда в това отношение епълската iOS. Ето защо:

Източници от чип индустрията и редица независими специалисти твърдят, че Google работи тясно с Nvidia и практически е наложила платформата Tegra 2 като референтен дизайн за таблетите с Android 3.0 (Honeycomb). Първото устройство с Honeycomb – Motorola Xoom стъпва именно на Nvidia Tegra 2.
 
Твърди се, че дори гигант като Samsung е бил принуден да използва чипа на Nvidia, за да получи Honeycomb. Според Texas Instruments и Qualcomm, които са основни производители на мобилни чипове, практика на Google е да си избира по-малък играч и да обгръща го с внимание, като в замяна получава право да диктува условията.
 
Nvidia търпеливо изчака с пускането на Tegra 2, докато не получи одобрение от Google. Големи играчи като Intel и до момента не са получили кода на Honeycomb и затова не могат да пуснат финална версия на драйверите за своите чипове, в частност за Atom Z670.
 
По такъв начин, ако някой производител не харесва Nvidia Tegra 2, то той няма да получи навреме Honeycomb. Експертите от Fudzilla.com недоумяват как може такава система да се нарича отворена, след като има 100% контрол от страна на Google.

Коментар