Chrome ще съобщава за опасни файлове

Google ще добави нова характеристика за сигурност в своя браузър Chrome. Уеб приложението ще предупреждава потребителите при сваляне от интернет на опасни файлове, съобщи блогът на разработчика.

Новата функция ще използва технология Safe Browsing, която вече е реализирана както в Chrome, така и във Firefox и Safari. Функцията разпознава подозрителни и опасни сайтове и ги поставя в черен списък. 

Safe Browsing вече ще издава предупреждения и за опасни файлове. Когато потребителят се опитва да зареди изпълним Windows файл от сайт, попаднал в черния списък, Chrome ще алармира: "Този файл може да е зловреден. Сигурни ли сте, че искате да продължите?". 

Google вярва, че използването на Safe Browsing за определяне на опасни файлове ще помогне за по-ефективна борба с разпространението на зловреден софтуер. Много често атакуващите се опитват да убедят потребителите да заредят и пуснат определени файлове. Новата функционалност в Chrome е предназначена за защита именно от подобни атаки. 

Технологията ще бъде тествана първоначално от разработчиците на приложения. Очаква се стабилна функция Safe Browsing за опасни файлове да се появи в Chrome 12. В момента е актуална версия 10 на браузъра.

Коментар