Започват строежи на подземни атомни централи

Аварията във Фукушима постави на дневен ред много въпроси за сигурността. Чуха се и радикални мнения за отказ от атомните електроцентрали. Същевременно все повече специалисти лансират идеята за построяване на подобни обекти под земята.

По този път е тръгнал и Сингапур. Поради малката си и гъсто населена територия, страната не може да си позволи да изгради атомна електроцентрала, която е отдалечена на достатъчно голямо разстояние от градове и села. Атомната енергия, от друга страна, е незаменима за икономиката на Сингапур, пише GreenTech.bg.

Ето защо правителството е взело нестандартно решение – да построи атомни реактори под земята, на такава дълбочина, че да се минимизират рисковете за населението. Реакторите ще имат малка мощност – от 30 до 50 мегавата, т.е. около 20% от мощността на стандартен реактор, но ще са достатъчни за нуждите на страната, съобщи EcoVoice.

Отдава учените препоръчват да се строят атомни централи под земята в зони с ниска сеизмична активност. Правени са и подобни експерименти още в някогашния СССР. Сега Сингапур е на път да реализира идеята.

Коментар