“Пост-компютърната” ера може да е по-близо, отколкото си мислим

Твърдението на Стив Джобс, че сме в "пост-компютърната" ера, може да не е далеч от истината. Последните данни за компютърния пазар не са никак добри за този сектор. Доставките на компютри спадат непрекъснато за първи път в рамките на период от две години. С други думи, този пазар показва отстъпление след рецесията. "Това ли е краят?", пише CNET News.

 
Ще се окажи ли прав Стив Джобс, че вече сме в пост-компютърната ера?  
Според IDC, доставките на компютри в глобален мащаб са се свили с 3,2% за една година, което е много по-лошо от мижавите 1,5% растеж, които бяха предвидени за първото тримесечие. Всички твърдят, че 80,6 милиона PC-та са били доставени за този период, но дори и най-големите търговци в бранша отчитат негативен растеж.
При световните марки нещата стоят по следния начин: HP отбелязва спад с 2,8%, Dell – 1,8%, Acer – 15,8%. Lenovo и Toshiba разбиват този тренд, като отбелязват нарастване на доставките съответно с 16,3% и 3.8%. Apple пък бележи 9,8% ръст.
От юни миналата година Джобс започна да говори, че сме в "пост-компютърната" ера. Не е изненада, че конкурентите окачествиха това твърдение като изгодно за него и в съвпадение с маркетинга на iPad. Но iPad не само, че реализира рекордни продажби, но и вдъхнови цяла една индустрия.
Според IDC, няколко са факторите, които предизвикаха спад на компютърния пазар в САЩ и Западна Европа: бедствието в Япония, покачването на цените на горивата и размириците в Близкия изток. Също е вярно, че достатъчно добрите компютри се асоциираха първо с малки ноутбуци, а вече с таблети.
Хората вече не взимат решения за покупка, основани само на спекулации. Разбира се, те ще продължат да купуват компютри, но първостепенната роля на РС-тата ще бъде изместена от устройства, които вършат голяма част от тяхната работа като браузване, изпращане на имейл, проверяване на Facebook, пазаруване онлайн.
"iPad показва, че не е нужно да имаш най-добрия хардуер. Важна е комбинацията от софтуер и хардуер и това какво може да се прави с тях", казва Джей Чу, главен анализатор в IDC. "Това е ключово, за да се поддържа растеж на този пазар".
Добър пример е HP – световен лидер в продажбите на PC-та, който миналата година купи Palm и планира да използва нейния софтуер за мобилни устройства и евентуално PC-та.
"Не казвам, че iPad и таблетите ще изядат компютрите за обяд", уточнява Чу. "Но виждаме, че само хардуерът не е достатъчен и неговите доставчици трябва да се замислят и за софтуера".
При ограниченията в бюджета и инфлационния натиск хората са уморени да купуват нови компютри само заради 30% по-бързия Intel процесор. Това не е достатъчно, за да оправдае разходът.
Все пак потребителите ще продължат да купуват компютри, макар и не със същите темпове, както досега, особено в по-зрели пазари като Северна Америка и Западна Европа. От друга страна, в новите пазари като Латинска Америка и Азия има хора, които си купуват първите компютри.
IDC заключва, че въпреки лошите тенденции, които ще се запазят през следващото тримесечие, нещата може да се подобрят през втората половина на годината.

по темата: „“Пост-компютърната” ера може да е по-близо, отколкото си мислим”

добавете коментар...

  1. aaa

    До User
    Факта,че си купил лаптоп с 200лв по малко от негов аналог
    на друга марка не те ли кара да се замислиш малко?
    Все пак хардуера е почти 90% един и същ на всички лаптопи,
    в повечето случаи по-високата цена се определя от по-високите
    разходи за поддръжка,а и реклама.Ако не можеш сам да си поддържаш компютъра и имаш нужда от поддръжка си купи с
    200лв по скъп лаптоп следваштия път.Ако пък това не ти пречи
    си спестил 200лв. :),ти решаваш дали да си ъпдеитваш компа сам
    или автоматично(200)!

    Колкото до Джобс всички знаем,че при него всичко е реклама!
    А пък за прословутия IPad,китаиците бяха извадили таблети години преди него.Но рекламата продава,а овцете гледат само реклами 🙂

  2. ПроPC

    Стив Джобс отново предизвиква конкуренцията с изказвания. Напоследък все по-често го прави, но Apple ще си остане скъпа марка – очаквам и при таблетите делът им да се свие колкото е при маковете

  3. user

    Като ги гледам Acer си заслужават спада! Ужасно лоша им е поддръжката, от както съм си купил лаптопа преди 7 месеца нямам нито един автоматичен ъпдейт от техния ъпдейтър, трябва сам да си обновявам драйверите от техния сайт ръчно, SP1 за Win7 не се показва също от автоматичния ъпдейт на Win-a заради проблемите с драйверите на Acer, ако някой се двоуми дали да си купи Acer или нещо друго, в никакъв случай не си взимайте Acer!

  4. Мишок

    Абе момчета/момичета :), не се хващайте за думите на Гуруто Стив Джобс. Не се отанся само за неговите таблети и джаджи, въобще. Той компютъра сам по себе си какво представлява!? Какво пречи функционалността му да бъде вкарана в таблет или друг вид хардуер? Как има сървъри, като хардуер същите като работна станция или персонален компютър. Е, тогава каква е разликата межди персонален компютър, сървър ?? Така е и с другите устройства. Функционалността ще бъде определяща, не хардуера. Той е предпоставка. бъдещето ще покаже, кой крив, кой прав, кой прозорлив … 😉

  5. Бат Илия

    Чичо Стив пренесе вода през девет баира да докаже, че трябва да му купуваме айпада.

  6. Вивалди

    Малко вероятно е Стив Джобс да се окаже прав. Компютрите ще са необходими още дълго време за професионална работа. Таблетите на Епъл са устройства за развлечение на този етап. Но трябва да признаем, че Стив Джобс е гениален и затова има право да си говори каквото иска.

  7. Steve

    Каква е тая реклама на боклуците Епъл?!? ФЪК ОФ!

Коментар