Кой кой е при десктоп процесорите

Разнообразието от процесори за персонални компютри едва ли някога е било по-голямо. Дори и компетентни ИТ потребители се затрудняват в джунглата от модели на основните производители Intel и AMD.

Процесорите за десктоп компютри могат да се подредят в няколко категории, които ще ви помогнат да се ориентирате най-общо за техните възможности. Кои са те?

Морално остарели процесори

Чиповете, попадащи в тази категория, вече са извън производство. Те са продават с нови евтини РС или в компютри втора употреба. Подобни процесори изпълняват по-бавно съвременните приложения и дори не могат да работят с някои от тях. Съветът е да не купувате компютри с морално остарели процесори, освен ако не ги ползвате за най-базови задачи като текстообработка и непретенциозно сърфиране в уеб.

Остарели – AMD Athlon 64 (Non-Dual Core/X2 модели), AMD Athlon 64 X2 (стари Socket A модели/DDR RAM модели), AMD Athlon XP, AMD Athlon X2, AMD Phenom X3 и X4, AMD Sempron LE, Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad, Intel Celeron, Intel Celeron Dual-Core, Intel Pentium 4, Intel Pentium D, Intel Pentium Dual-Core E2000

Бюджетни процесори

В категорията бюджетни процесори попадат модели, които може да са в производство или не, имат ниска цена и добра функционалност. Това са основно два типа процесори: по-старите чипове от висок клас, които вече не се произвеждат, и нови модели от нисък клас. Макар и да имат по-ниска тактова честота, старите „зверове” предлагат по-висока производителност при повечето задачи отколкото нови бюджетни чипове, благодарение на по-добрата си архитектура.

Бюджетни – AMD Athlon II X2 240 и по-високи, AMD Athlon II X3 440 и по-повисоки, AMD Athlon II X4 620 и по-високи, AMD Phenom II X2 545 и по-високи, AMD Phenom II X3 705 и по-високи, AMD Phenom II X4 810, Intel Core i3-2100 и по-високи, Intel Core i3-530 и по-високи, Intel Pentium G6950

Процесори от среден клас

Това е категорията от процесори, които дават най-добра стойност за вложените пари. Макар и да не са най-бързите на пазара, чиповете от среден клас се представят много добре във всички аспекти на компютърната обработка. Съотношението цена/производителност натежава над техния по-кратък жизнен цикъл, в сравнение с топ процесорите.

Среден клас – AMD Phenom II X4 945 и по-високи, AMD Phenom II X6 1045T и по-високи, Intel Core i5-2300 и по-високи, Intel Core i5-650 и по-високи, Intel Core i5-750 и по-високи, Intel Core i7-2600 и по-високи, Intel Core i7-860 и по-високи, Intel Core i7-920 и по-високи

Топ процесори

В тази категория попадат процесори от най-висок клас, с върхова изчислителна мощ. Ако искате компютър с най-добрата производителност, то той трябва да има топ процесор. Това, разбира се, ще ви струва и повече пари – често два пъти повече отколкото за процесор от среден клас. Имайте предвид обаче, че няма да получите двойно по-висока производителност, а между 25% и 50% повече.

Топ – AMD Phenom II X6 1090T и 1100T Black Edition, Intel Core i7-975 Extreme, Intel Core i7-980X Extreme

по темата: „Кой кой е при десктоп процесорите”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Писна ми некадърници да пишат статии и най-смешното… освен ако не ги ползвате за най-базови задачи като текстообработка и непретенциозно сърфиране в уеб.По голяма глупост от това не бях чувал.Жалко е,че такива хора пишат статии в такъв сайт!

  2. ЕТРЕ

    Има много от старите, които си работят перфектно. Моят е P4/3.2Ghz, 2GB Ram, VGA 5900XT. А и разбира се, че не всичко е от процесора.

  3. Mir4o

    Страхотна статия! Кой малоумник се занимава с неща, от които хал хабер си няма?

  4. pcat

    За твърденията в тази статия няма нито един цитат към авторитетни и достоверни източници на информация. Няма нито една сравнителна графика спрямо какъвто и да е параметър или критерий за сравнение.

  5. madmix

    Свят голям-глупаци много и то навсякъде.

  6. user

    kak shte napishat che c2d i c2q sa ostareli i sa izvyn proizvodstvo??? kakvi gluposti… syjelqvam no nqmam kirilica na pda-to

  7. buhal-3

    Не знам с каква компетентност е авторът на статията,но десктопът на сина ми е със следната конфигурация:дъно с Р45 чипсет на Асус,процесор Intel Core 2 Duo 8400,видеокарта на АТИ 4850,с 1гб рам,производство на Асус,2гб рам ддр2.Асемблиран е декември 2008г.Не е клокван.И до момента не може да му се опре игра ,колкото и тежка да е.

  8. omg

    Аз не знам кой е по-глупав, статията, или твоето със…
    А колкото до автора на статията, личи си че писането и е било постижението на живота му, щом четири модела процесори му се струват чак толкова много, че според него дори и компетентен би се объркал…

  9. dfgh

    А и колко RAM, пък и какъв прозорец…
    Половинчата работа!!!!!!!!!!!!!

  10. bubachko

    глупава рекламна статия! за текстообработка и сърф може да се ползва и някое ПЦ за 50 лева, със все монитора… А моя семпрон явно е някоя секретна разработка, защото без проблеми работя на него с CS5 или CorelX4… ама то не еи толкова до процесора, ами и до видеокартата, ама кой да спомене в глупавата статия…

Коментар