Интелигентна система прогнозира задръстванията

IBM тества система за предсказване на пътни задръствания. Програмата за смартфони обединява историята на маршрутите на потребителите и данни, получени в реално време, за да генерира краткосрочна прогноза за това, което се случва по пътищата, предаде АФП.

Участниците в пилотния проект, започнал преди пет месеца, са инсталирали на своите мобилни устройства приложението Smarter Traveler, което проследява тяхното придвижване. Информацията се предава по интернет в компютърен център, който изчислява маршрути, например от дома до офиса и обратно.

Програмата събира също данни за монтираните по пътищата датчици, които се ползват за съставяне на онлайн карти на задръстванията. След това с помощта на технологията Traffic Prediction Tool (TPT), разработена от IBM, се издават прогнози за близките 10, 15, 30, 45 или 60 минути.

Прогнозите на Smarter Traveler отчитат местоположението на всички потребители, очакваното време за начало и край на тяхното пътуване, както и натовареността на движението по улиците, магистралите и жп линиите, пресичащи градовете.

Най-важното предимство новата система са нейните възможности за прогнозиране, отбелязва ръководителят на проекта Джон Дей. Действащите в момента подобни системи дават информация за близки задръствания, която може да остарее, докато водачът стигне до тях.

Пилотният проект на IBM се провежда в Сан Франциско и Силициевата долина. Ако изпитанията преминат успешно, тя ще бъде приложена и в други райони на САЩ, а по-късно – и в целия свят.

по темата: „Интелигентна система прогнозира задръстванията”

добавете коментар...

  1. boom

    пробутват го като необходимо приложение за предотвратяване на задръствания, но всъщност е spywаrе чрез който следят маршрута ни. къде ходим, по кое време, какво правим…искат да знаят всичко. тотален контрол. не си го инсталирайте.
    big brother is watching you !

Коментар