Шведска компания въвежда ГЛОНАСС услуги

Шведската компания SWEPOS стана първият доставчик на навигационни спътникови услуги чрез системата ГЛОНАСС. Компанията разполага с 21 основни и 52 помощни станции, които събират данни от GPS спътници, алтернатива на които е ГЛОНАСС. Потребителите ползват нейната информация за позициониране в реално време, географски и геодезически работи.

Руските спътници са разположени по-високо от американските, поради което работят по-добре в северните ширини, споделя пред Ройтерс заместник-ръководителят на геодезическия отдел на SWEPOS – Бо Йонсен. В момента 90% от клиентите на компанията използват едновременно GPS и ГЛОНАСС.

Навигационната система ГЛОНАСС разполага с 27 спътника, от които 23 се използват активно. Апаратите бяха пуснати в експлоатация в периода от 2005 до 2010 година. За сравнение, GPS системата разчита на 32 спътника, от които 30 работещи, въведени в орбита в периода 1990-2010 г.

По-рано този месец компанията Мобилни ТелеСистеми (МТС) пусна на пазара първия смартфон с вграден чип за поддръжка на ГЛОНАСС. Водят се преговори и с производители като Nokia, Motorola и Qualcomm с цел вграждане на датчици за ГЛОНАСС в техните продукти.

Коментари по темата: „Шведска компания въвежда ГЛОНАСС услуги”

добавете коментар...

  1. Ivan

    МЕГА АМА МЕГА НЕАДЕКВАТНОТО ЗАГЛАВИЕ. GOOD JOB MR EDITOR!

Коментар