Ураганът над Европа довя и нов вирус

Спамъри се възползваха от обществения интерес към бурята, преминала над Европа миналата седмица, за да разпространяват нов компютърен вирус, предупредиха в петък експерти по компютърна сигурност. 

Зловредната програма, наречена "Storm Worm", се разпраща по електронната поща и в края на миналата седмица вече беше заразила най-малко 10 000 компютъра в целия свят, според различни публикации в интернет.

Вирусът се инсталира след отваряне на прикачен към електронното писмо файл. Това дава възможност на спамърите да контролират заразения компютър без знанието на притежателя му. Заразените компютри след това могат да се използват за изпращане на още нежелана поща или предаване на лична информация.

Темата на нежеланата поща – "230 жертви на бурята над Европа", възбужда любопитството и интереса на получателя. Ураганът връхлетя миналата седмица много европейски държави, попречи на десетки хиляди хора да пътуват, прекъсна електрозахранването на много населени места и отне живота на най-малко 47 човека.  

Прикаченият файл, който актирива вируса, обикновено носи името "Full Clip.exe," "Full Story.exe," "Read More.exe" или "Video.exe."

Забележителното в този случай е хитрият подход на спамърите. Те се възползват в пълна степен от човешкото любопитство към едно природно бедствие, което има голям новинарски заряд. Интернет бандитите очевидно използват всяка техника и дори всяка трагедия като тази, за да получат достъп до уязвими машини.

Коментар