Е-колело се управлява безжично

Велосипедите с електрически мотор стават все по-популярни. Не е изключено в близките години те да станат масово средство за придвижване в много от градовете по света. Нова безжична технология може да ускори тази тенденция, пише GreenTech.bg.

Компанията Daymak от Канада представи наскоро своята разработка Shadow Ebike. За разлика от обикновените електрически велосипеди, моделът на Daymak разчита на безжично управление.

Притежателите на иновационното колело могат да включват и изключват електрическия мотор, както и да регулират процеса на спиране с помощта на устройство за радиовръзка в честотния обхват 2,4 GHz. Допълнително предимство на велосипеда е системата за регенеративно спиране. Натрупваната енергия пък се използва не само за нуждите на самия велосипед – с нея могат да се зареждат произволни устройства през USB порт.

Безжичното колело има и един сериозен недостатък – тежи цели 24 кг, колкото една торба цимент. За сметка на това от Daymak уверяват, че е практически невъзможен взлом на системата за управление.

Велосипедът е висок 1,1 м, дълъг 1,7 м и широк 61 см. Началната цена на Shadow Ebike е 1999 долара.

Коментар